Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Éhség ellen nem használ a gyümölcs

kategória: Táplálkozás

Egy friss tanulmány cáfolja azt az elméletet, hogy elűzhető a magas kalóriatartalmú ételek utáni sóvárgás azzal, ha sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk. A vizsgálat eredményei épp ennek az ellenkezőjét mutatták: az étkezések előtt elfogyasztott gyümölcslé inkább fokozta az étvágyat, és egyeseknél hízást eredményezett.

A kutatás során 34 alanyt követtek nyomon, néhányan túlsúlyosak voltak közülük. Megállapították, hogy a gyümölcsfogyasztás révén összességében megnövekedett a napi kalória-bevitel. Dr. Barbara Rolls, a Pennsylvania Állami Egyetem munkatársa úgy véli, a hiba abban van, hogy a többség nem a kalóriadús táplálékok helyett fogyasztja a gyümölcsöt, hanem azok mellé, így természetes, hogy többletkalória jelentkezik náluk.

Richard Mattes, a Nyugat-Lafayette-beli Purdue Egyetem munkatársa kollégáival együtt megállapította, hogy amikor a kísérletben résztvevők bármennyit ehettek az eléjük tett sajtos makaróniból, átlagosan 3297-3448 KJ-t fogyasztottak, ám amikor gyümölcslevet is kaptak étkezés előtt, a kalóriamennyiség 3742 KJ-ra nőtt. Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy abban az esetben, ha az étkezés előtt friss vagy szárított gyümölcsöt kaptak az alanyok, az összes kalória-bevitelük csupán 2847,6 KJ volt.

Összességében tehát az derült ki, hogy amennyiben nem egyszerű gyümölccsel, hanem gyümölcslével kezdték az étkezést, átlagosan 1680 KJ-lal több kalóriát vittek be a kísérletben résztvevők. Az International Journal of Obesity című lapban megjelent tanulmány azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy hosszú távon a friss és szárított gyümölcsök sem sokat segítettek, a nyolc héten át tartó vizsgálat során ugyanis az étkezések közötti éhségérzetre ezek sem voltak befolyással.

Mattes és munkatársai úgy vélik, aki diétázni készül, vegye figyelembe, hogy pusztán a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása nem fog rajta segíteni. Sőt, még ronthat is a helyzeten! Érdemes ezért inkább tanácsot kérnie egy táplálkozás-szakértőtől annak, aki nem akar kudarcot vallani.

2012.12.10 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések