Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégsem árt a szívnek, ha olajban sül az étel

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A spanyol kutatók jó hírrel szolgálnak azoknak, akik szívesen fogyasztanak olajban sült ételeket: az olíva- és napraforgóolajban sütés nem áll összefüggésben a szívbetegséggel és a korai halálozással. A kutatók azért vizsgálták az összefüggést, mert korábbi kutatások azt mutatták, hogy a szívbetegség kockázati tényezői, köztük a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az elhízás kapcsolatban állnak az olajban sült ételek fogyasztásával.

A madridi Független Egyetem kutatói Pilar Guallar-Castillon vezetésével közel 41 ezer, huszonkilenc és hatvankilenc év közötti felnőtt főzési szokásait vizsgálták, akik a tizenegy éves kutatás elején nem szenvedtek szívbetegségben. A szakemberek ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy mivel a vizsgálatot Spanyolországban végezték, ahol gyakori az olíva- és napraforgóolaj használata, lehetséges, hogy az eredmények más, ettől eltérő típusú főzőolajokat használó országokra nem alkalmazhatók. A nyugati étrendben például a zsírban és használt olajban való sütéskor az élelmiszer beszívja az olajok zsírjait, ami növeli az élelmiszer kalóriatartalmát.

A BMJ legutóbbi számában megjelent tanulmányból az derült ki, hogy az utánkövetés során 606 szívbetegséggel összefüggő esemény és 1134 halálozás következett be. A kutatók arról számoltak be, hogy a mediterrán országban, ahol leggyakrabban olíva- és napraforgóolajat használnak a sütéshez, nem mutattak ki összefüggést az olajban sült ételek fogyasztása és a szívkoszorúér-betegség, illetve halálozás kockázata között.

A tanulmányt kísérő kommentárban Michael Leitzmann, a Regensburgi Egyetem kutatója azt írta, hogy az eredmények megcáfolják azt az általánosan elfogadott elméletet, mely szerint az olajban sütés általában káros a szívnek. A szakértő szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a túl gyakori sültburgonya-fogyasztás ne járnak negatív egészségügyi következményekkel. Nem mindegy például, hogy a sütéshez milyen típusú olajat használnak.

2012.02.01 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!


Szponzorált hirdetések