Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem tapintható a pulzusa? Lehet, hogy érbetegségben szenved!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Szív- és érrendszeri betegségek

A tünetmentes perifériás érbetegség (érszűkület) felderítésére, valamint a szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentésére jött létre az EReink Védelmében (ÉRV) Program, melynek egy alprogramja keretében rizikócsoportba tartozó betegeket vontak be a speciális kezdeményezésbe.

Az Ereink Védelmében Program kiterjesztéseként a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság együttműködésében, az EGIS Gyógyszergyár támogatásával létrejött "ÉRV Regiszter" Program segítségével a szakértők valós képet szerettek volna kapni a magyarországi perifériás érbetegek számáról, arányáról és valódi egészségi állapotáról.

Az elmúlt három évben ezért eddig 21 ezer, az érbetegség szempontjából valamilyen tényező (dohányzás, kontrollálatlan magas vérnyomás, cukorbetegség, alkoholfogyasztás) miatt rizikócsoportba sorolható beteg állapotát követték nyomon a szakemberek, és az alsó végtagi fájdalomra panaszkodó résztvevők 27,2 százalékánál, a tapinthatatlan pulzusú betegek 58,2 százalékánál mutatták ki a betegséget.

A csütörtöki sajtótájékoztatón dr. habil. Kiss István, a Szent Imre Kórház Nefrológia-Hipertónia profil vezetője a még tünetmentes állapotban történő diagnosztizálás fontosságát hangsúlyozta. A felmérés eredményei azt igazolták ugyanis, hogy a korai diagnózis egyik legfontosabb vizsgálati módszere a boka/kar index változásának folyamatos figyelemmel követése lenne, mely egy egyszerű és olcsó mérési technika segítségével az időben felfedezett tünetmentes betegség is kezelhető lenne.


"Célunk, hogy a szűrés általánossá váljon a családorvosok körében is, évente 100 ezer beteget megvizsgálva. Jelenleg 21 ezerre tehető a Regiszterben szereplő betegek száma, és mintegy 151 családorvos praxis csatlakozott a programhoz" - mondta el dr. Farkas Katalin, az ÉRV Program és az ÉRV Regiszter programvezetője.

Magyarországon az érszűkület 400 ezer embert érint. A betegség sokáig észrevétlen maradhat, ezért tünetei jelentkezésekor az erek károsodását már nem lehet megállítani. Először leggyakrabban az alsó végtagban jelentkezik a görcs, vagy a vádliban erős fájdalom lép fel, mely pihentetés hatására megszűnik. A láb keringésének romlása akadályozhatja mindennapi tevékenységünket, késői felismerése pedig akár a végtag amputációjához is vezethet. Felismerés és kezelés nélkül a betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal.

A résztvevő orvosok listája elérhető a www.ervprogram.hu internetes oldalon.

Kiss Verus

2010.04.18 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának


Szponzorált hirdetések