Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pálmától nem gyógyul a prosztata

kategória: Férfi problémák

A kis legyezőpálma kivonata, amelyet gyakran használnak a megnagyobbodott prosztata kezelésére, semmivel sem hatásosabb, mint a placebo - állítja egy új tanulmány. Sok férfi használ természetes gyógymódot a prosztataproblémája kezelésére. Ezek közül is az egyik leginkább elterjedt a legyezőpálma. Pedig egy új kutatás vezetője, Dr. Michael J. Barry tapasztalatai szerint ez a szer még akkor sem nevezhető hatásosnak, ha a megszokott adag háromszorosát adják belőle a betegeknek.

A prosztataproblémák leggyakoribb tünetei a gyakori vizelési inger és a szorító, nyomó érzés vagy a fájdalom. Általában gyógyszeres kezelést, néha műtétet javasolnak rá, de sokan hisznek a természetes gyógymódokban is. Egy 2007-es felmérés szerint az amerikai felnőtt lakosság 17,7 százaléka szedett be valamilyen növényi szert az adatfelvételt megelőző 30 napban, ebből 5 százalék pálmalevél-készítményt. Az idős férfiak között ez az arány még magasabb.


Az mindenképpen előny, hogy a legyezőpálmának legalább nincs mellékhatása: "Aki szeretné, próbálja ki nyugodtan, nem árt, de nem is hatásosabb, mint a placebo. Én a magam részéről nem szedném" - mondta Barry.

A kísérletbe 369 beteget vontak be, akik átlagéletkora 61 év volt. Egy részük pálmalevél-kivonatot, más részük placebót szedett. A megfigyelés 72 hete alatt az első csoport tagjai az Amerikai Urológiai Társaság Tünetskálája szerint 2,2, a második csoportéi 3 pontos javulást értek el. A javulás mérésénél az olyan tünetekre voltak tekintettel, mint a vizelés gyakorisága nappal és éjszaka, a szexuális élet és az alvás minősége, a vizelettartás képessége és a prosztata gyulladásos állapota.

"Tudjuk, hogy az ilyen betegségek kezelésekor nagyban érvényesül a placebohatás" - mondta Barry, éppen ezért elképzelhetőnek tartja, hogy egyeseknél mégis hatékonynak bizonyul a pálmalevél.

A tanulmány a Journal of the American Medical Association című lap szeptember 28-ai számában jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2011.10.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések