Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem zavar a zene vezetés közben

kategória: Pszichológia

Egy új holland tanulmány tanúsága szerint egyáltalán nem rontja a sofőrök reakcióidejét a zenehallgatás vezetés közben, sőt bizonyos körülmények között még javíthatja is a koncentrációt. Az 50 részvevős szimulált vezetési kísérletből kiderült, hogy a fiatal, de tapasztalt sofőrök esetében a zene- és rádióhallgatás nem veszélyezteti a közúti biztonságot, főleg az olyan potenciális veszélyforrásokkal összehasonlítva, mint a mobiltelefonálás.

"A mobiltelefonálás, illetve a beszélgetés vezetés közben alapvetően különbözik a zenehallgatástól, mivel az előbbiek sokkal inkább igénylik az odafigyelést - mondta Ayca Berfu Unal környezeti és közúti pszichológus, aki a Groningeni Egyetem doktori programjának hallgatója volt a kutatás idején. - A zenehallgatás ezzel szemben sokkal passzívabb tevékenység, mert a zene vagy a rádió hangjai a háttérben maradnak, főleg akkor, ha a sofőrnek valamilyen bonyolultabb manővert kell végrehajtania."

Hogy megvizsgálhassa a zenehallgatás közúti biztonságra gyakorolt hatásait, Unal 47, 19 és 25 év közötti fiatalt kért fel a szimulált vezetési kísérletekben való részvételre. A résztvevők mind legalább két és fél éves vezetési gyakorlattal vágtak neki a kutatásnak. Először is saját lejátszási listát kellett létrehozniuk, hogy azt a zenét hallgathassák, amit ismernek és szeretnek. Ezek után megkezdhették a szimulációs gyakorlatot, amelynek során hangos zene, mérséklet hangerejű zene, illetve teljes csönd mellett kellett vezetniük. A szimuláció során a résztvevők nem változtathatták a zene hangerején. A nagyjából fél órás, monoton, biztonságos feladatokat tartalmazó szimulációs gyakorlatot a résztvevők két hét alatt kétszer teljesítették.

A kísérletvezető a gyakorlatok közben a pulzusszámot is megfigyelés alatt tartotta és az autókövetési szokásokat is feljegyezte, ezen kívül a sofőröknek saját izgalmi szintjükről (mennyire érezték magukat izgatottnak, fáradtnak, álmosnak, és mennyire unatkoztak vezetés közben) is be kellett számolniuk. Az eredmények szerint sem a zenehallgatás, sem a zene hangereje nem volt rossz hatással a vezetési technikára. Sőt, a zenével vezetőknek sokkal gyorsabb volt a reakcióidejük, mint a csendes sofőröknek. "Minél hangosabb volt a zene, annál gyorsabban reagáltak a résztvevők" - mondta Ayca Berfu Unal. A vizsgálatok szerint a zene még a sofőrök izgalmi és energiaszintjére is jó hatással volt, mivel a hangos zenét hallgatók kevésbé unatkoztak és kevésbé voltak álmosak a volán mögött, mint a csendben, vagy mérsékelten hangos zene mellett vezetők.

"Természetesen ezeket az eredményeket fenntartással kell kezelni, mivel csak fiatal önkéntesekkel dolgoztunk és a résztvevőknek csak rutinmanővereket kellett végrehajtaniuk, rövid időn belül" - összegezte a kutató. A vezetés közben tapasztalt zavaró körülmények komoly egészségügyi veszélyeket rejthetnek magukban. Az Egyesült Államokban például naponta több mint kilenc ember veszti életét a zavaró körülmények okozta közúti balesetekben.

2013.06.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Ha álmos, és csak álmodik az álomról

A gyógyszer az utolsó, amit bevethetünk, előtte számos apró ötlet, egyéni trükk, bölcs jótanács segítheti az időseket az elalvásban. Az el- és visszaalvásra tett sok görcsös próbálkozás helyett inkább tanuljunk meg helyesen elszenderedni. Lehetséges!

tovább

Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának


Szponzorált hirdetések