Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Öregen is jól döntünk

kategória: Pszichológia

A közkeletű vélekedéssel ellentétben az idősödéssel nem romlik az ember döntéshozó képessége. Ezt egy összetett vizsgálat első részeként elkészülő tanulmány állapította meg, a részletekről a Psychology and Psychiatry című lap számolt be.

A dallasi Texas Egyetem BrainHealth Központ, illetve a MetLife Mature Market Institute szakemberei ötvenes, hatvanas és hetvenes éveikben járó férfiakat és nőket követtek nyomon, és arra a megállapításra jutottak, hogy csupán az életkor nem elég jelentős tényező ahhoz, hogy valakinek a döntéshozatali képességét értékelni lehessen. Az egészséges felnőttekkel készített felmérés során az is kiderült, hogy akik jó döntéseket tudtak hozni, azok egyéb területen is jól teljesítettek, például képesek voltak a fontosabb információt elválasztani a kevésbé fontostól, és a legidősebb résztvevők még felül is múlták a többséget.

Kiderült, hogy a hetvenes éveikben járó résztvevők lelkiismeretesebbek és éberebbek voltak döntéseik során, mint az ötvenes éveikben járók. A szakemberek azt is megvizsgálták, ki hogyan bánik a pénzével, milyen megtakarításaik vannak, hogyan készülnek a jövőjükre, és itt sem tapasztaltak hanyatlást az idő előrehaladtával, sőt minél idősebb volt valaki, annál nagyobb élettapasztalattal bírt, ami szintén segítségre volt a döntéshozatalaiban.

Dr. Sandra Chapman, a BrainHealth Központ vezetője úgy véli, ideje túllépni azon a nézeten, miszerint az öregség egy betegség, és szükségszerűen együtt jár a mentális hanyatlással. A fenti vizsgálat is kitűnő példa rá, hogy a döntéshozatalok minőségében korántsem a kor a legfontosabb tényező, sokkal inkább az adott egyén egészségi állapota.

2013.01.25 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések