Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Köhögésre fölösleges antibiotikumot szedni

kategória: Fertőző betegségek, Gyógyszerészet

Nem segítik elő a legtöbb köhögés gyógyulását felnőttekben a leggyakrabban felírt antibiotikumok - a legújabb kutatás szerint. Pedig a köhögéstől vagy hörghuruttól szenvedő betegeknek gyakran írnak fel antibiotikumot.

A korábbi kutatások ellentmondásos eredményeket hoztak ennek hatékonyságával kapcsolatban. A Lancet Infectious Diseases decemberi számában megjelent kutatásban a svájci Kantonsspital Aarau kutatói dr. Philipp Schuetz vezetésével több mint kétezer, köhögéstől szenvedő felnőttet osztottak véletlenszerűen két csoportra: az egyik antibiotikumot, a másik placebót kapott. Az eredmények azt mutatták, hogy az antibiotikum semmivel sem enyhítette hatékonyabban a tüneteket, illetve a köhögés időtartamát, mint a placebo.

"A kutatás legfontosabb üzenete az, hogy általában nincs szükség antibiotikumra légúti fertőzések esetén, amennyiben nincs szó tüdőgyulladás gyanújáról - jelentette ki Schuetz doktor. - Csak néhány beteg esetében bizonyul hatékonynak az antibiotikumkúra, őket pedig a bakteriális fertőzéseket kimutató új vérvizsgálatokkal azonosítani lehet. Ezért az orvosoknak és a betegeknek tartózkodniuk kell az antibiotikum alkalmazásától, ha azonban bizonytalanok, vérvizsgálat segítségével még tovább minimalizálhatják a kockázatokat."

A kísérletben olyan 18 éven felüli személyek vettek részt, akik akut köhögéstől szenvedtek, tehát egy hónapnál rövidebb ideje tapasztalták a köhögést, ami az egyik leggyakoribb panasz, amivel az alapellátásban dolgozó orvosok találkoznak. Nem volt arra utaló bizonyíték, hogy bármelyikük tüdőgyulladásban szenvedne, amit hagyományosan antibiotikummal kezelnek. A résztvevők naponta háromszor szedték az antibiotikumot hét napig. Nem épültek fel gyorsabban, mint a placebót szedők, ugyanakkor gyakrabban panaszkodtak hányingerről, bőrkiütésről, hasmenésről és más mellékhatásokról.

2012.12.28 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések