Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A képzelt betegek nem hiszik el a jó eredményt

kategória: Pszichológia

Minden hatodik ember attól tart, hogy beteg, noha tüneteik ezt nem támasztják alá. Gyakran a negatív vizsgálati eredmény sem hoz megkönnyebbülést számukra - állapították meg skót kutatók. Az érintettek a megnyugtató eredmények tudatában is betegnek hiszik magukat, és még több vizsgálatot kérnek, vagy pedig a korábbiak megismétlését. "Meglepő, hogy hány vizsgálatot kezdeményeznek a közvetlen betegellátásban résztvevő orvosok annak reményében, hogy megnyugtassák a hozzájuk fordulókat" - mondta dr. Bryan Bruno, a New York-i Lenox Hill Kórház pszichiátere, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében. Az ilyen páciensek közül sokan hipochondriában szenvednek, hajlamosak a túlzott aggodalomra, s leletekkel jóformán lehetetlen megnyugtatni őket. A friss értekezés a JAMA Internal Medicine című szakfolyóirat internetes kiadásában jelent meg.

A tanulmány elkészítéséhez Dr. Alexandra Rolfe, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa és Dr. Christopher Burton, az Aberdeeni Egyetem szakértője 14 korábbi munka elemzésével csaknem négyezer páciens viselkedését elemezte. Kiderült, hogy a diagnózist kizáró vizsgálatok csak elenyésző mértékben nyugtatták meg őket, illetve nem mérsékelték betegségtudatukat. Tíz korábbi értekezésben az érintettek továbbra is produkálták képzelt problémájuk panaszait.

"A diagnózisra irányuló vizsgálatok nem mérsékelik az orvoshoz fordulók aggodalmát, nem segítenek a tünetek mérsékelésében, bár valamelyest csökkenthetik a további vizitek számát" - összegezték a kutatók. A jelenségnek két következménye is van: fölösleges vizsgálatok az egészségbiztosítás terhére, illetve a további vizsgálatok visszautasítása után előfordulhat, hogy az aggódók más doktornál kérnek segítséget.

"Az egészségre vonatkozóan nincs garancia, az orvostudomány nem tud száz százalékos bizonyossággal szolgálni - figyelmeztetett dr. David Katz, a Yale Egyetem Megelőző Orvostani Kutatóközpontjának vezetője. - Az emberek - orvosok és betegek egyaránt - a valószínűség különböző fokaival dolgoznak. Amikor egy betegségre igen csekély esély látszik, egy negatív vizsgálati eredmény nem fogja azt tovább csökkenteni. Fontos, hogy ezzel mindenki tisztában legyen, és együttműködve lehessen következtetésre jutni az egyes esetekben. Az orvosok pedig csak akkor végezzenek vizsgálatokat, ha szakmai szempontból szükségesnek tartják." Azoknak, akik mentális gondok révén aggodalmaskodnak túlzottan a betegségek miatt, ugyancsak szakirányú kezelést javasolnak a szerzők.

2013.03.03 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések