Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Néha a rostban gazdag étel sem segít, sőt!

kategória: Táplálkozás

A gyomrunk a testünk egyik legkényesebb része: Nagy-Britanniában a becslések szerint körülbelül kilencmillió ember szenved egyszerre hasfájástól, puffadástól vagy hasgörcsöktől, mialatt a népesség 12-15 százaléka székrekedéssel küzd, 20 százaléka pedig irritábilis bélszindrómában szenved. Dr. Anton Emmanuel, a londoni University College kórház gasztroenterológusa a bélpanaszoktól szenvedő emberek létszámának gyors növekedését napjaink eltúlzott higiéniájának tulajdonítja gyermekkorban, ami csökkenti a bélrendszer immunitását, valamint a stresszes modern életstílusnak, a rendszertelen étkezésnek és a feldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztásának. Természetesen a fejlettebb diagnosztikai eszközök és a nagyobb tudatosság is hozzájárul ahhoz, hogy egyre több emberben mutatnak ki bélbetegségeket. A következő élelmiszerekkel ronthatjuk akaratlanul még tovább bélrendszeri tüneteinket.

Korpa
Az orvosok gyakran javasolják egy maréknyi korpa hozzáadását a gabonapelyhekhez a székrekedés enyhítése érdekében. Ez azonban nem minden esetben segít. Lassú vastagbél tranzit (STC) székrekedés esetén, amikor idegi és izomrendellenesség okozza a széklet lassú áthaladását a vastagbélen, a korpa valójában puffadást és gázképződést okozhat. Az irritábilis bélszindrómás (IBS) betegek esetében pedig a rost az egyik legrosszabb dolog, mert ezzel még jobban megdolgoztatják a bélrendszert. A szakértők szerint számos irritábilis bélszindrómás beteg lehet hiperérzékeny az olyan anyagokra, amelyek serkentik vagy irritálják a beleket, különösen ha korpáról van szó. Ilyen esetben a szárított gyümölcsök jelenthetik a jó megoldást, amelyek oldódó rostokat tartalmaznak, amelyek más megemészthető anyagokhoz kapcsolódva fellazítják a székletet. Egyesek pedig a reggeli kávéra esküsznek, ami a belek összehúzódását serkenti.

Héjában sült krumpli
Az alacsony zsírtartalmú, sok B-, B6- és C-vitamint, valamint nagy mennyiségű rostanyagot tartalmazó héjában sült burgonyát a többség egészséges választásnak tartja, de gyakran vajas és majonézes tölteléket fogyasztanak hozzá, ami máris problémákat okozhat. A zsíros ételek nagyobb valószínűséggel lassítják le a bélrendszer kiürülését, és okoznak hasi puffadást. Ez a reakció pedig az irritábilis bélszindrómás betegekben még súlyosabb lehet.

Hagyma
A hagyma nehezen felszívódó erjedő cukrokat tartalmaz, és mivel ezek nem szívódnak fel eléggé a vékonybélben, továbbhaladnak a vastagbélbe, ahol erjedésük következtében gázok képződnek. Ha valakire ilyen hatással van a hagyma, alapos főzéssel emészthetőbbé teheti.

Méz
Csak azért, mert valami természetes, még nem feltétlenül tesz jót. Mivel a méz sok fruktózt tartalmaz, ami nem szívódik fel megfelelően a bélrendszerben, megerjedhet, és gázképződést eredményezhet. A legrosszabb párosítás a mézes korpa, ami sokak számára okozhat kellemetlen órákat. Hasonló panaszokat okozhat a cukrot helyettesítő szorbitol is, ami szintén az erjedés következtében járul hozzá a gázképződéshez és puffadáshoz.

Zöldség, gyümölcs
A gyakran javasolt napi öt adag zöldség és gyümölcs sok érzékeny gyomrú embernek okozhat panaszokat. Dr. Emmanuel szerint ezt vagy a hashajtóhatás okozza, vagy az, hogy a gyümölcsök héjában lévő rost túl kemény.

Kávé, csokoládé
A kávé és bizonyos fajta csokoládék hashajtók, fokozzák a vékony- és vastagbél izmainak összehúzódását. Ennek következtében még megemésztetlen tápanyag kerülhet a bélrendszerbe, ami hasi görcsöket okozhat. A nyelőcső és a gyomor között lévő szelep elernyesztése révén ráadásul gyomorégést is okozhat, amit még a koffeinmentes kávé is kiválthat. A csokoládé negatív hatását főként magas zsírtartalma okozhatja.

2012.12.30 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: kis duzzanattól a súlyos szövődményekig

Kellemetlen, de nem veszélyes betegség az aranyér, ám nem árt odafigyelni rá és kezelni. Nem csupán a kellemetlen tünetek és a fájdalom miatt, de egy aranyeres krízis akár azonnali sebészi beavatkozást is követelhet.

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések