Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem mindig hasznos a partneri segítség

kategória: Pszichológia

Azt gondolhatnánk, hogy egy segítőkész partner támogatást ad az olyan kitartást igénylő feladatokhoz, mint például a rendszeres kocogás vagy a tanulás. De egy új pszichológiai tanulmány szerint ennek épp az ellenkezője igaz: a másik embertől elvárt támogatás aláássa a motivációt, sok esetben hátráltatja az érdemi munka elkezdését.

A tanulmány szerzői, Gráinne M. Fitzsimons, a Duke Egyetem és Eli J. Finkel, a Northwestern Egyetem munkatársa ezt a jelenséget "önszabályozó erőforrás-áthelyezésnek" nevezik. Tudat alatt ilyenkor az ember a partnerétől várja el, hogy előremozdítsa őt a céljai felé, és ez általában egyfajta elkényelmesedéssel jár. Fitzsimons szerint, ha csak egyetlen cél lebeg a szemünk előtt, akkor a segítőtársaknak valóban negatív hatásuk lehet. De ha nem csupán egy célra koncentrálunk, hanem több cél között osztjuk meg az energiánkat, akkor hasznunkra válhat egy partner céljaink elérésben.

A kutatók több kísérletet végeztek el. Az első során az egyik csoport tagjait arra kértek meg, hogy egy konkrét cél eléréséhez vegyenek igénybe baráti segítséget, míg a másik csoportnál általános célokat tűztek ki. Az eredmények kiértékelésekor azt állapították meg, hogy az első csoport tagjai kevesebb energiát mozgósítottak céljaik elérése érdekében, mint a kontrollcsoport.

Tehát egy konkrétan meghatározott cél elérése érdekében az ember hajlamosabb az erőforrást áthelyezni a segítő partnerre ahelyett, hogy önmaga tenne erőfeszítéseket. Egy másik kísérlet során a halogatás, az időhúzás mértékét hasonlították össze a fenti szempontok alapján, és azt találták, hogy a célokat rövidebb időn belül teljesítették azok, akik nem egy konkrét, hanem általánosabb, hosszabb távú célokat tűztek ki maguk elé.

2011.02.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

A visszerekről nem is tudunk, amíg jól működnek

Az emberi szervezet szöveteiből az elhasznált vért a vénák, a visszerek szállítják vissza a szív felé. Ez a testünk egészséges működése szempontjából legalább annyira fontos funkció, mint az oxigénben gazdag vér szállítása a szövetekhez.

tovább


Szponzorált hirdetések