Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nemcsak egyféle asztma van?

kategória: Asztma

Mivel az enyhe és a közepes asztmának az esetek felében más az oka, mint a súlyos betegségnek, az ebben szenvedőkre nem mindig hat a megszokott kezelés. "Kezdjük megérteni, hogy más-más molekuláris folyamatok okolhatóak a különböző asztmás betegségekért" - mondta el dr. John Favy, a Kaliforniai Egyetem Légúti Kutatóközpontjának igazgatója.

Az asztmát gyulladás okozza, amely során a megduzzadt légutak körül összehúzódnak az izmok, és ez okozza a köhögést, a zihálást és a nehézlégzést. A kezelések általában az úgynevezett eosinophil légúti gyulladás megfékezését célozzák, pedig az esetek közel felében nem is ez okozza a problémát.

Az eosinophil egy olyan fehérvérsejt, amely segít felvenni a harcot a gyulladások ellen. Ezért dr. Favy és kutatócsoportja 955 önkéntes köpetének fehérvérsejt-tartalmát vizsgálta. Az alapul vett minták 47 százalékában nem volt kimutatható az eosinophil légúti gyulladás. Ezután a résztvevőket két hétig kezelték gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel. Megállapították, hogy a valóban eosinophil légúti gyulladásban szenvedők tünetei enyhültek, míg azokéi, akiknek nem ez volt a bajuk, nem változtak. A hörgőtágítónak (orvosi szóval bronchodilatatornak) nevezett szerek hatására azonban mindkét csoport tagjainak állapota javult.

"Kutatásunk alátámasztja azt az elméletet, miszerint több asztmatípus is létezik" - jelentette ki dr. Favy. Mivel azonban kísérletüket nem egyszerű a mindennapos klinikai gyakorlatba átültetni, most egy olyan módszeren dolgoznak, amely az orvosi rendelőkben is elvégezhető lenne.

2012.01.14 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések