Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem minden emlék valódi

kategória: Pszichológia

Az emlékezet bonyolult dolog, és számos tényező képes befolyásolni. Gyakran csak benyomásokat bírunk felidézni egy korábban történt eseményről, ezeket aztán esetleg soha meg sem történt részletekkel töltjük ki. Néhány kutató most olyan módszert dolgozott ki, amellyel el lehet választani egymástól a valós és a hamis emlékeinket, megkülönböztethetjük, hogy mi a tény és mi csupán fikció.

A kutatók, Valerie Reyna, Charles Brainerd és Tammy Marche 81 diákkal végeztek vizsgálatot, akiknek meg kellett hallgatniuk egy fegyveres rablásról szóló történetet, majd azzal kapcsolatban néhány kérdésre kellett válaszolniuk. A kérdések között számos félrevezető volt, amelyek a történetben nem is szereplő részletekre vonatkoztak. Miután a résztvevők feleltek a kérdésekre, arra is válaszolniuk kellett, hogyan érezték magukat a válaszadás közben, például mennyire voltak magabiztosak, mennyire könnyen emlékeztek vissza bizonyos részekre.

A valós és a hamis emlékek felidézése között számos különbség mutatkozott. A valós emlékek könnyebben, világosabban, részletesebben jöttek elő. Ezzel szemben, amikor olyanra kérdeztek rá, amiről nem is volt szó a történetben, nem létező emlékeiket jóval nehezebben halászták elő az alanyok. Az is kiderült, hogy amikor két téves lehetőség közül kellett választani, sokkal valószínűbben jöttek elő hamis emlékek, mint amikor igennel vagy nemmel kellett válaszolni egy kérdésre.

Charles Brainerd úgy véli, a tanulmány során használt "Gudjonsson"-teszt nagy hasznára válhat a bírósági tárgyalásoknak és a rendőrségi kihallgatásoknak is. Segítségével könnyedén ki lehet deríteni, hogy egy tanú valós emlékeire támaszkodik-e a vallomása során, vagy nem.

2011.05.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Méltányossági gyógyszertámogatások

Az általánosan nem szabályozható, sajátos, egyedi esetekben az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz méltányossági kérelemmel lehet fordulni. Nézzük ennek feltételeit!

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések