Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem mindegy, mikor vesszük be a gyógyszert

kategória: Gyógyszerészet, Magas vérnyomás

Szervezetünk belső órája érzékeny műszer, hormonháztartásunk és idegrendszerünk nem egyformán működik alvó és ébrenléti állapotban. Az orvostudomány új ága azt vizsgálja, milyen különbségek lehetnek a gyógyszerek hatásában napszaktól függően.

Az angol rövidítése alapján világszerte ACE-gátló (angiotenzin konvertáló enzim) néven ismert hatóanyagcsoportot vérnyomáscsökkentőként, illetve szívelégtelenség kezelésében vagy infarktus után milliók szedik. Tami A. Martino és munkatársai a gyógyszercsoport rövid hatású változatát adagolták magas vérnyomású egereknek. A kísérleti egerek magas vérnyomását a főverőér beszűkítésével érték el.

Az ACE-gátló szer a magas vérnyomású egerek szívének kóros állapotát kitűnően korrigálta, vérnyomásuk, szívműködésük mérhetően javult, ha a készítményt az egerek alvási időszaka előtt juttatták be az állatok szervezetébe. Sokkal hatékonyabban, mint amikor a nappali aktivitás kezdetén alkalmazták. Az eredmények azt is jelezték, hogy a beteg szív gyógyulásának legfontosabb hormonális időszaka az alvás ideje.

A vizsgálatban alkalmazott ACE-gátló kedvező vérkeringési hatása csak az alvás kezdete előtt adva érvényesült, a nappali időben beadott szer hatása nem különbözött a placebóétól. A kutatók fölhívják az orvosok figyelmét arra, hogy célszerű mérlegelni a gyógyszerek alkalmazásának időpontját is az optimális eredmény elérése érdekében.

2011.05.19 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések