Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem mindegy, mikor vesszük be a gyógyszert

kategória: Gyógyszerészet, Magas vérnyomás

Szervezetünk belső órája érzékeny műszer, hormonháztartásunk és idegrendszerünk nem egyformán működik alvó és ébrenléti állapotban. Az orvostudomány új ága azt vizsgálja, milyen különbségek lehetnek a gyógyszerek hatásában napszaktól függően.

Az angol rövidítése alapján világszerte ACE-gátló (angiotenzin konvertáló enzim) néven ismert hatóanyagcsoportot vérnyomáscsökkentőként, illetve szívelégtelenség kezelésében vagy infarktus után milliók szedik. Tami A. Martino és munkatársai a gyógyszercsoport rövid hatású változatát adagolták magas vérnyomású egereknek. A kísérleti egerek magas vérnyomását a főverőér beszűkítésével érték el.

Az ACE-gátló szer a magas vérnyomású egerek szívének kóros állapotát kitűnően korrigálta, vérnyomásuk, szívműködésük mérhetően javult, ha a készítményt az egerek alvási időszaka előtt juttatták be az állatok szervezetébe. Sokkal hatékonyabban, mint amikor a nappali aktivitás kezdetén alkalmazták. Az eredmények azt is jelezték, hogy a beteg szív gyógyulásának legfontosabb hormonális időszaka az alvás ideje.

A vizsgálatban alkalmazott ACE-gátló kedvező vérkeringési hatása csak az alvás kezdete előtt adva érvényesült, a nappali időben beadott szer hatása nem különbözött a placebóétól. A kutatók fölhívják az orvosok figyelmét arra, hogy célszerű mérlegelni a gyógyszerek alkalmazásának időpontját is az optimális eredmény elérése érdekében.

2011.05.19 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Azok a boldog nyugdíjas évek...

A háztól az utazásig ezer dolognál természetesnek tartjuk, hogy meg kell tervezni. Miért lenne más a helyzet éppen a nyugdíjas évekkel? Mi magunk döntjük el, hogy anyagi biztonságban telnek-e.

tovább

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések