Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem mindegy, miként gondolunk a halálra

kategória: Öregedés, Pszichológia

A kutatók arra kérték a kísérlet résztvevőit, hogy gondoljanak a halálra vagy elvont tekintetben, vagy egy speciális, egyéni módon. Azt találták, hogy akik a saját halálukat képzelték el, azok később sokkal gondoskodóbb módon cselekedtek. A kísérlet néhány alanyának a halállal kapcsolatos általános kérdésekre kellett válaszolnia. Másokat arra kértek, hogy képzeljék el, amint életüket vesztik egy lakástűzben, majd négy kérdést tettek fel nekik azzal kapcsolatban, hogy mit éreznének ők és mit a családtagjaik. A kontrollcsoportnak fogfájást kellett elképzelnie.

Ezek után a résztvevőknek egy-egy újságcikket adtak a véradásról. Néhányan azt olvashatták, hogy bőséges vérkészlet áll rendelkezésre, mások épp az ellenkezőjét. Majd felajánlottak nekik egy füzetecskét, mellyel gyors regisztrációt vehettek igénybe egy véradó központban azon a napon, de azt kérték tőlük, hogy csak akkor vegyék el, ha valóban vért szeretnének adni.

A halált absztrakt módon elképzelő résztvevőket motiválta a vérhiányról szóló cikk. Akik ezt olvasták, azok közül sokan elvették a füzetecskét. Akiknek a saját halálukról kellett gondolkodniuk, azok a cikk tartalmától függetlenül hajlottak a véradásra, nem az irányította őket, hogy mennyire van szükség a vérükre. "A halál nagyon erős motiváló erő - mondta erre a kísérletvezető Laura E.R. Blackie, az Essexi Egyetem PhD hallgatója. - Az emberek tisztában vannak azzal, hogy az életük egyszer véget ér. Ez az egyik legnagyobb ajándék, arra sarkall bennünket, hogy értékeljük a fontos céljainkkal együtt."

Akik általánosságban képzelik el a halált, gyakrabban félnek tőle. Akik a saját halálukat képzelik el, azok jobban tudják integrálni az élet folyamatába. Így sokkal többet gondolnak arra is, amit értékesnek gondolnak.

2011.06.02 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések