Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem mindegy, hol lesz beteg az ember

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Vészhelyzetek, katasztrófák

Jelenleg nem biztosított az Európai Unió polgárai számára, hogy bármelyik tagállamban megkapják a magas színvonalú egészségügyi ellátást - hívják fel a figyelmet kutatók a British Medical Journalban.

Az egységesítés érdekében a szakemberek sürgetik a kormányokat és más érintett szerveket. Martin McKee professzor és kollégái szerint az EU tagállamai egyezményesen biztosítják a megfelelő minőségű egészségügyi ellátást, ám a minőségbiztosítás módját minden állam különbözőképp oldja meg. A munkaerő szabad áramlása miatt ugyanis fontos lenne elérni, hogy mindenütt magas színvonalon kapjon a beteg egészségügyi ellátást.

A szerzők az európai egészségügyi rendszerek hasonlóságairól és különbségeiről is írnak. Megemlítik, hogy az ellátás egyes elemeit a legtöbben európai szinten akarják szabályozni. Ennek érdekében például már kitűzték egy központosított gyógyszerengedélyezési rendszer létrehozását.

Más elemek - például az ellátórendszerek, szervezetek és klinikai beavatkozások minősége - tekintetében azonban nincs semmiféle összhang. Ez a tagállamok különbözőségét mutatja. Egyes helyeken fejlett minőségbiztosítási rendszer működik, míg máshol semmi bizonyítéka nincs az aktuális előrelépéseknek.

2008.04.30 15:56:56

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések