Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem mindegy, hol lesz beteg az ember

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Vészhelyzetek, katasztrófák

Jelenleg nem biztosított az Európai Unió polgárai számára, hogy bármelyik tagállamban megkapják a magas színvonalú egészségügyi ellátást - hívják fel a figyelmet kutatók a British Medical Journalban.

Az egységesítés érdekében a szakemberek sürgetik a kormányokat és más érintett szerveket. Martin McKee professzor és kollégái szerint az EU tagállamai egyezményesen biztosítják a megfelelő minőségű egészségügyi ellátást, ám a minőségbiztosítás módját minden állam különbözőképp oldja meg. A munkaerő szabad áramlása miatt ugyanis fontos lenne elérni, hogy mindenütt magas színvonalon kapjon a beteg egészségügyi ellátást.

A szerzők az európai egészségügyi rendszerek hasonlóságairól és különbségeiről is írnak. Megemlítik, hogy az ellátás egyes elemeit a legtöbben európai szinten akarják szabályozni. Ennek érdekében például már kitűzték egy központosított gyógyszerengedélyezési rendszer létrehozását.

Más elemek - például az ellátórendszerek, szervezetek és klinikai beavatkozások minősége - tekintetében azonban nincs semmiféle összhang. Ez a tagállamok különbözőségét mutatja. Egyes helyeken fejlett minőségbiztosítási rendszer működik, míg máshol semmi bizonyítéka nincs az aktuális előrelépéseknek.

2008.04.30 15:56:56

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések