Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem mindegy, hogyan fáj!

kategória: Alvászavar, Egészségügyi tájékoztatás, Fájdalomcsillapítás

Egymillió ember, a lakosság 11 százaléka szenved állandó fájdalomérzettől - mutatta ki a Szonda-Ipsos által készített reprezentatív felmérés.
A kutatás szerint ennek hátterében gyakran az úgynevezett neuropátiás fádalom, azaz az idegi eredetű fájdalom állhat, amely nem jelzés értékű a szervezet működésének szempontjából, viszont tartós, értelmetlen szenvedést okoz a beteg számára.
A tünet az átlagosnál is gyakoribb az I-es és II-es típusú cukorbetegek között, illetve a gerinc sérültek, a gerinc műtöttek körében, illetve a besugárzással vagy kemoterápiával kezelt daganatos betegek esetében.

Annak ellenére, hogy a tünetek rendkívül jellegzetesek, az esetek 58 százalékában reumatikus fájdalmat diagnosztizálnak az orvosok. Az idén tavasszal megalakult Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport pontosan azoknak az érintetteknek kíván megoldást és tájékoztatást nyújtani, akik csillapíthatatlan fájdalomérzettel élik életüket - hangzott el a munkacsoport bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

A neuropátiás fájdalom az idegrendszer károsodása, vagy működészavara következtében jön létre, károsodik a fájdalom továbbításáért és érzékeléséért felelős struktúra. Égő, fagyos, hasító, vagy áramütéshez hasonló érzésekkel jár, és gyakran szurkáló, bizsergő, vagy zsibbadó érzések is kísérik, előfordul, hogy egy hideg vagy meleg tárgy, sőt, akár takaró vagy ruha érintése is fokozhatja a fájdalmat.

Más esetben érintésre, hidegre vagy melegre, sőt, sérülésekre is érzéketlen lehet a testrész. Ez a fajta fájdalom éjszaka intenzívebben jelentkezik, ezért először alvászavart, majd szorongást, hosszútávon depressziót is okozhat. Az érintett gyakorlatilag képtelenné válhat mindennapi teendőinek elvégzésére. Amennyiben érdemben nem kezelik ezt a fájdalmat, hosszútávon életminőség-romlást, súlyos lelki és idegrendszeri károsodást okoz - hívták fel a figyelmet a szakemberek.
Dr. Budai Erika elmondta, a fájdalomcsillapítás jelentőségét hazánkban még mindig nem ismerték fel sem a kollégák, sem az egészségpolitika, sem a finanszírozás.

A Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport tagjai: Prof. Dr. Bereczki Dániel, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Klinikájának igazgatója, Dr. Budai Erika, a Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházának főorvosa, Prof. Dr. Kempler Péter egyetemi tanár, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika Neuropathia Laboratóriumának vezetője, Dr. Kiss Gábor, az Árpád Kórház Neurológia Osztályának főorvosa, Dr. Hittner György, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Központi Ambulancia vezető főorvosa , valamint Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke.

2008.05.28 16:58:38

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések