Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem megfelelően kezelik az idősebb prosztatarákos betegeket

kategória: Daganatos betegségek, Férfi problémák

Az idős prosztatarákos betegek terápiájában sokkal szűkebb spektrumát alkalmazzák a lehetséges kezeléseknek, mint a fiatalabb betegek esetében. A nagy kockázatú, azaz az igen rosszindulatú, agresszíven növekvő és korán halálhoz vezető prosztatarák kezelésében 75 év felettiek esetében elsősorban a kevésbé agresszív terápiát (pl. hormonkezelés) részesítik előnyben. A kutatók szerint az életkor szerepének a terápia megválasztásában sokkal kisebbnek kellene lennie.

"Vizsgálatainkban arra voltunk kíváncsiak, vajon az életkor szerepet játszik-e a betegség lefolyásában és a túlélésben" - mondta Dr. Matthew R. Cooperberg, a kutatás vezetője. - "Eredményeink szerint a nem kellően agresszív terápia az oka a nagyobb halálozási aránynak."

A kutatók az urológiai szakrendelésekre támaszkodó adatbázist vizsgálták át, melyben 13 805 prosztatarákos beteg adatai szerepeltek. Azt találták, hogy az idős betegeknek nagyobb arányban volt nagy kockázatú betegsége a diagnózis megállapításakor, ám ha agresszívebben kezelték őket, akkor 46%-ban kisebb volt a halálozási arány a kevésbé agresszíven kezeltekkel szemben.

"Az idősebb, nagy kockázatú betegségben szenvedők általában a prosztatarák miatt halnak meg. Ennek egyik oka az elégtelen kezelés lehet" - mondta Dr. Cooperberg, a Kaliforniai Egyetem prosztatarák specialistája. - "Szerintünk az agresszív betegséget agresszív terápiával kell kezelni, függetlenül a beteg életkorától."

A prosztatarák a leggyakoribb rosszindulatú daganat férfiakban. A tüdőrák után a második leggyakoribb halálok rákos betegek esetében.

Animáció: HáziPatika.com

2010.12.31 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések