Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem létezik "jó fájdalom" - a csillapítás életbevágóan fontos lehet!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fájdalomcsillapítás, Gyógyszerészet, Neurológia

A fájdalom szövődményeket okozhat, és súlyosbíthat már meglévő problémákat - hívta fel a figyelmet dr. Káposzta Zoltán neurológus.

Bár a fájdalom fontos jelzés a szervezet részéről, amely felhívja a figyelmet arra, hogy valahol baj van, valamely szervet károsodás ért, mégsem kell, sőt nem is ajánlatos eltűrnünk korlát nélkül.

A fájdalom ugyanis a vegetatív idegrendszerben változásokat indít el, melyek stresszt okoznak és fokozott adrenalin-, noradrenalin- termelést indítanak el. Ez összehúzódásra készteti az ereket, megfeszíti az izmokat, akár pánikot is okozhat. Stressz hatására csökken a fájdalomtűrő képességünk, ez újabb stresszt okoz - és már el is indult egy ördögi kör.

A folytonos stressz pedig depresszióhoz, fáradékonysághoz, alvászavarhoz vezet.
Egyszerű, egyszeri fájdalom esetén tehát jobban tesszük, ha csillapítjuk a fájdalmat ahelyett, hogy szenvednénk. Ha a fájdalom krónikus vagy állandóan visszatérő, akkor a csillapítás mellett az orvos felkeresése megkerülhetetlen, hiszen ki kell deríteni a vészjelzés okát.

A fájdalom nehezen mérhető, ráadásul egyénenként is különbözik. Sőt az is általános tapasztalat, hogy ugyanazon egyén is másként éli meg a fájdalmat attól függően, hogy milyen passzban van éppen.

Az állandó fájdalom öregít is!

Az állandó fájdalom miatti adrenalinszint-emelkedés fogékonyabbá teszi az illetőt a fertőzésekre, és gyorsítja a bőr öregedésér. Nő a gyomorsavtermelés is, emelkedik a vérnyomás.
Állandó fájdalom hatására úgynevezett "fájdalom-személyiség" alakul ki: a gondolkodás középpontjában a fájdalom áll, ellenben a koncentrációs képesség csökken, fokozódik az ingerültség, a stressz.
Tudta?

A fejfájások kétharmada úgynevezett tenziós fejfájás, amikor az általános fejfájás mellé izommerevség is társul, jelentkezhet ébredéskor is, és rossz esetben akár egy hétig is tarthat! - mondta a neurológus, aki szerint ilyen esetben hatékony lehet az ibuprofen hatóanyagú fájdalomcsillapító, esetleg koffeinnel kombinálva. Ezt a fejfájást okozhatja folyadékhiány is.

A "fájdalom-személyiségek" már pénzbe kerülnek a társadalomnak, mivel kevésbé tudnak dolgozni, könnyebben betegednek meg, esetleg depressziósokká válnak, többet lesznek táppénzen. A fájdalom csillapítása tehát nem csak kötelessége az orvosnak, de költséghatékony is a társadalom számára.

A fájdalom csillapítására ma már számos készítmény megtalálható a patikákban, vény nélkül is, melyek használatával környezetünket, szeretteinket is kímélni tudjuk azoktól a hatásoktól, amelyeket nálunk a fájdalom okoz.

Kéky Kira
Animáció: HáziPatika.com

2010.10.07 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések