Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért szeretjük annyira a sót?

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A só alapvető az emberi szervezet számára, de mai világunkban, amikor a konyhasó felhasználásának alapvető célja az ételízesítés és a tartósítás, legtöbbünk túl sokat fogyaszt belőle. John Hayes és Russell Keast (Pennsylvania Állami Egyetem, Egyesült Államok és Deakin Egyetem, Ausztrália) azt az elméletet vázolja fel, hogy az evolúció során az élettér tengerből szárazföldre való áttevődése során a sejtek azért igénylik a sót, hogy minél jobban emlékeztessen környezetük a tengervízre. Emiatt azok az egyedek maradtak fenn, amelyek képesek voltak új forrásokat nyitni - így alakult ki a sós ételekhez való vonzódás.

A sós ízt alapvetően a nátrium-klorid adja, ez az egyetlen sóvegyület, amelynek nincs mellékíze. Mivel jelenléte szükséges a szervezet normális működéséhez, kialakult a sós ételek azonosításának képessége, ugyanis ez a legkönnyebben elérhető sóforrás.

De az evolúció nem volt képes alkalmazkodni a nyugati típusú étrendhez, így a káros hatások miatt szükség volna a bevitt mennyiség csökkentésére. A túlzott sóbevitel káros következményei között a magas vérnyomást lehet említeni, mely a szív- és érrendszeri betegségek legfőbb kockázati tényezője. További következményként a gyomorrák kialakulási esélyének fokozódása, a csökkent csontsűrűség és az elhízás szerepel.

A két kutató szerint világszerte a teljes népesség szintjén a sóbevitel 15 százalékos csökkentése a tíz év alatt 8 és fél millióval mérsékelné a szív- és érrendszeri betegség miatt elhunytak számát.

Az étrendi só mintegy 75 százaléka azonban az előkészítéssel kerül az ételbe, az utólagos sózás csak kisebb hányadot tesz ki. Ezért alapvetően a gyártás oldalán kellene kezdeni a redukciót. Azonban a vázolt stratégia számos nehézségbe ütközik. Először is, az evolúciós háttér miatt az emberi lények nagy vonzódást éreznek a sós íz iránt. Másrészt a sós ízt más szerekkel nem lehet elérni, csak a nátrium-kloriddal. A sóbevitelt mégis mérsékelni kell, emiatt a tudósok alternatív ételízesítési módszereket ajánlanak, például élesztőből származó glutamát-tartalmú anyagok vagy szójaszósz felhasználásával.

2011.12.28 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szemfényvesztés vagy gyógyulás

Nagy áttörést ért el az orvoslás az időskori ideghártya-pusztulás okozta vakság gyógyításában, az új kezeléssel sok idős ember látását őrizhetnénk meg. Mit tehetünk, ha veszélybe kerül látásunk, s az egészségbiztosító nem fizeti a milliós gyógykezelést?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések