Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hogy fogadná a hírt, hogy cukorbeteg?

kategória: Diabétesz, Pszichológia

Egy friss tanulmány arról számolt be, hogy a kettes típusú cukorbetegek ugyanolyan gyászfolyamaton mennek végig, mint azok, akik elvesztik egy szerettüket: először a tagadás, a harag és a depresszióba süllyedés jellemzi őket, majd eljutnak az elfogadás állapotáig, amíg végül képesek lesznek reménnyel és pozitivizmussal fordulni a jövő felé. A Nottingham Egyetem szakemberi arra hívják fel az egészségügyi dolgozók figyelmét, hogy minden egyes cukorbeteg egyéni gondozást igényel, mivel megfelelő támogatás nélkül akár 18 évig is elhúzódhat, mire valaki teljes mértékben úrrá lesz kialakult betegségén.

A felmérések azt mutatják, hogy míg néhányaknak egy hónap is elég, hogy adaptálódjanak az újonnan kialakult helyzethez, másoknak ez két-három évig is eltarthat. Négyből egy ember pedig segítség nélkül sosem jutna el az utolsó fázisig, a teljes elfogadásig. Dr. Neil Coulson, a tanulmány szerzője elmondta, hogy ahány ember, annyiféle reakció lehetséges a betegségre, ezért az orvosoknak sem szabad valamennyi cukorbeteget egy kalap alá venniük.


A kutatás során a szakemberek 163 cukorbeteget figyeltek meg. Kiderült: könnyebben fogadták el helyzetüket azok, akik már a diagnózis felállítása előtt is sejtették, hogy baj van. A kutatók azt feltételezik, hogy amennyiben az egészségügyi dolgozók tisztában vannak vele, milyen fázisokon mennek át a betegek, sokkal hatékonyabb támogatást tudnak számukra nyújtani.

A cukorbetegek nagyjából kilencven százalékánál áll fenn kettes típusú cukorbetegség, ami vagy azért alakul ki, mert a szervezet nem termel elég inzulint a megfelelő működéshez, vagy azért, mert a test sejtjei nem megfelelően reagálnak az inzulinra. A kettes típusú cukorbetegség az egészségtelen életmóddal és az elhízással is összefüggésbe hozható.

Animáció: HáziPatika.com

2012.07.28 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Az alma jótékony hatásai

Egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések