Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem kell mindjárt fájdalomcsillapító

kategória: Fájdalomcsillapítás

Szinte mindenkit kínoz időnként fejfájás. Leggyakrabban a tompa nyomásos fájdalom jellemző. Ezt a típust vizsgálta munkatársaival Arianne P. Verhagen.

A kezelések hatásának korszerű ellenőrzése során a résztvevők egyik csoportja a vizsgált gyógyszert kapja, a másik csoport megkülönbözhetetlenül hasonló külsejű, ám hatóanyagot nem tartalmazó tablettát, úgynevezett placebót. Legtöbbször a gyógyszervizsgálatban részt vevő orvosok sem tudják, hogy melyik beteg melyikből kap.

A kutatók az orvosi szakirodalomból 119 nemzetközi vizsgálat adatait vetették egybe, amelyek a fájdalom gyógyszeres és gyógyszermentes megszüntetésével foglalkoztak. A tanulmányok szerint a hatóanyag nélküli tabletták az esetek 39 százalékában hatékonynak bizonyultak. A fejfájás tehát gyakran placebóval is kiválóan megszüntethető. A kutatók érdekesnek tartották azt is, hogy a fájdalom kezdetekor indított kezelés sokkal hatásosabb volt, mint az, ha a tablettát megelőzés céljából, a fejfájás kialakulása előtt beadták.

A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítóknak is lehet veszélyes mellékhatásuk. A holland orvosok ezért azt javasolják, hogy mivel a fejfájás nem ritkán megszűnik hatásos gyógyszer nélkül is, célszerű egy ideig várni, mielőtt valamilyen tablettát bekapnánk.

2011.06.07 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések