Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem kell mindjárt fájdalomcsillapító

kategória: Fájdalomcsillapítás

Szinte mindenkit kínoz időnként fejfájás. Leggyakrabban a tompa nyomásos fájdalom jellemző. Ezt a típust vizsgálta munkatársaival Arianne P. Verhagen.

A kezelések hatásának korszerű ellenőrzése során a résztvevők egyik csoportja a vizsgált gyógyszert kapja, a másik csoport megkülönbözhetetlenül hasonló külsejű, ám hatóanyagot nem tartalmazó tablettát, úgynevezett placebót. Legtöbbször a gyógyszervizsgálatban részt vevő orvosok sem tudják, hogy melyik beteg melyikből kap.

A kutatók az orvosi szakirodalomból 119 nemzetközi vizsgálat adatait vetették egybe, amelyek a fájdalom gyógyszeres és gyógyszermentes megszüntetésével foglalkoztak. A tanulmányok szerint a hatóanyag nélküli tabletták az esetek 39 százalékában hatékonynak bizonyultak. A fejfájás tehát gyakran placebóval is kiválóan megszüntethető. A kutatók érdekesnek tartották azt is, hogy a fájdalom kezdetekor indított kezelés sokkal hatásosabb volt, mint az, ha a tablettát megelőzés céljából, a fejfájás kialakulása előtt beadták.

A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítóknak is lehet veszélyes mellékhatásuk. A holland orvosok ezért azt javasolják, hogy mivel a fejfájás nem ritkán megszűnik hatásos gyógyszer nélkül is, célszerű egy ideig várni, mielőtt valamilyen tablettát bekapnánk.

2011.06.07 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább


Szponzorált hirdetések