Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Óvatosan a D-vitaminnal!

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A D-vitamin ajánlottnál bőségesebb bevitele nem jár egészségügyi előnyökkel az amerikai Johns Hopkins Egyetem friss kutatása szerint. "Az egészséges embereknek nem lenne szabad ellenőrizetlenül kapkodni a D-vitamin tablettákat - mondta dr. Muhammad Amer, az intézmény professzora. - Egy bizonyos szint fölött a több D-vitaminnak nincs élettani előnye, tehát csak pénzkidobás." Egyes csoportoknak ugyanakkor valóban több D-vitaminra van szükségük: közéjük tartoznak az idősek, a menopauzán átesett nők, valamint a vesebetegek. Náluk tényleg hasznos lehet az étrend-kiegészítő szedése.

Az American Journal of Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban az egyesült államokbeli Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Panel adatait elemezték a 2001 és 2004 közötti időszakból, s összehasonlították a 2006 decemberéig rögzített halálozási mutatókkal. A halálokok listájának figyelembe vételekor kiderült, hogy azok, akiknek a vére milliliterenként 21 nanogrammnyi 25-hidroxivitamin D vegyületet tartalmazott - ami az elfogadható érték felső és az ideális tartomány alsó határa D-vitamin-arány szempontjából -, feleakkora halálozási kockázattal számolhattak. E mennyiség fölött azonban nem növekedett a pozitív hatás.

A D-vitamin elsődleges forrása a napfény, de néhány élelmiszer, például vele dúsított tejtermékek is tartalmazzák. A 21 nanogrammos 25-hidroxivitamin D szint eléréséhez azonban nincs biztos "recept" vagy táplálék-kiegészítő dózis, mivel a feldolgozási folyamat egyénfüggő.

Amer professzor 2012 januárjában már megjelentetett egy tanulmányt az American Journal of Cardiology című szakfolyóiratban a szív- és érrendszeri gyulladást jelző C-reaktív fehérje (CRP) és a D-vitamin kapcsolatáról. A 21 nanogramm alatti pácienseknél magasabb CRP, azaz nagyobb érkeményedési kockázat volt megfigyelhető. Azt tanácsolja, hogy étrend-kiegészítők szedésének megkezdése előtt és mellett mindenki konzultáljon háziorvosával.

2013.05.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések