Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne nyúljon az arcához!

kategória: Fertőző betegségek, Nátha-influenza

A nátha és influenza szezonjában a csapból is az folyik, hogy gyakrabban kell kezet mosni. A betegség elkerülése érdekében azonban az is fontos, hogy senki se fogdossa rendszeresen saját száját és orrát. Ahányszor valaki a szájához vagy orrához ér, annyiszor kerülnek baktériumok és vírusok az arcáról a kezére. Ez az elsődleges oka annak, hogy a fertőző mikroorganizmusok a betegekről a gyakran érintett felszínekre, majd onnan a többi ember bőrfelületére jutnak. "Két kézmosás közt rengeteg lehetőség adódik az ismételt szennyeződésre" - mondta el a kutatás vezetője, dr. Wladimir Alonso, a bethesdai Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatója.


Munkatársaival nyilvános helyeken véletlenszerűen választottak ki 249 embert Washington metróvonalain és a brazil Florianapolisban. Megfigyelték őket, hányszor érintették szájukat és orrukat, illetve valamilyen tárgyat. Arcukat óránként átlagosan 3,6 alkalommal, a tárgyakat pedig 3,3-szor. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg sokkal gyakrabban kerülnek kapcsolatba kórokozókkal, mint ahányszor azokat kézmosással eltávolítják. Az eredmények a Clinical Infectious Disease című folyóiratban jelentek meg.

"Fontos megérteni a betegségek terjedésének alapvető mechanizmusait a kézmosás előnyeinek kihasználása érdekében" - jegyezte meg Alonso. A lakossági tájékoztatókban általában csak a tisztálkodást hangsúlyozzák ki, de a súlyosabb járványok során fel kell hívni a figyelmet az önfertőzés lehetőségére is, vagyis arra, hogy ne tapogassák az emberek az arcukat. "Ha egy halálos légúti betegséget okozó vírus van jelen, akkor erről sem szabad elfeledkezni!"

Az önfertőzés persze nem azt jelenti, hogy rémeket kell látni, vagy állandó félelemben kell élni. Az egészséges ember immunrendszere a legtöbb betolakodó ellen védelmet nyújt. "Fontos azonban tudni, hogy már röviddel a mosakodás után újra fertőződhet a kéz"  - figyelmeztetnek a kutatók.

Animáció: HáziPatika.com

2012.12.11 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések