Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A hagyományos szájvizsgálat kevés a rákszűréshez

kategória: Daganatos betegségek

Minél korábbi stádiumban ismerik fel a szájüregi rákot, annál jobb a várható kimenetel, és annál olcsóbb a kezelés. A hagyományos szájvizsgálat a fej-nyaki régió áttapintásából, valamint a szájüregi nyálkahártya megszemléléséből áll, általában halogénes fényforrás mellett, de a tapintás is a hagyományos fogászati ellátás eszköztárát képezi. Az esetek kétharmadát azonban III-as vagy IV-es stádiumban ismerik csak fel.

A Cedars Sinai Egészségügyi Központ (Los Angeles, Kalifornia) és az Ege Egyetem (Törökország) munkatársai az egészségügyi tudományos adatbázisban nyilvántartott cikkeket elemezték ki az 1966 januárja és a 2010 januárja közötti időszakban. A célzott keresésbe a szájnyálka szűrésével, illetve szájüregi elváltozásokkal foglalkozó, angol nyelven publikált tanulmányok kerültek, de kizárták az összefoglaló közleményeket, a szakértői véleményeket, az esetbemutatásokat és az állatkísérleteket. Csak olyan anyaggal foglalkoztak, ahol rendelkezésre állt a pontos szövettani diagnózis is. Ily módon mintegy 24 vizsgálat maradt, mely összesen 7079 betegre terjedt ki.

A klinikai diagnózissal összevetve csupán néhány fals negatív eset jelentkezett, vagyis a vizsgálat érzékenysége ugyan nem százszázalékos, de igen magas. Más a helyzet a specificitással, vagyis a fals pozitív esetekkel, vagyis más szóval igen gyenge a vizsgálat daganatot előrejelző értéke. A szerzők ezért újabb módszereket sürgetnek a szájüregi daganatok diagnosztikájában.

2012.12.31 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések