Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az altató nem mulasztja el az álmatlanságot

kategória: Alvászavar

Az altatók kontraproduktívak és a legkevésbé sem alkalmasak az álmatlanság hosszú távú kezelésére - állítják a Flinders Egyetem tudósai. "A legtöbb, altatókat szedő páciens alvásminősége a gyógyszerek ellenére sem kielégítő. Bár a hipnotikus szerek rövidtávon enyhíthetik az alvászavarokat, szedésük hosszú távon függőséghez vezethet - jelentette ki Leon Lack professzor, az egyetem alvásszakértője. - Ezek a szerek nem oldják meg a problémát, csak kicsit késleltetik a megjelenését."

Az álmatlanság általában elalvási és átalvási zavar formájában jelentkezik, a páciens pedig nappal sem képes miatta ellátni mindennapi teendőit. Az ausztrálok közel harmadának vannak állandó alvászavarai, és legalább ötvenezren szenvednek krónikus álmatlanságban. "Ezek az emberek úgy érzik, elveszítik az irányítást az életük felett, emiatt depressziósak, lesznek és életminőségük is jelentősen csökken."

"Fontos azonban, hogy tisztában legyenek vele: az alvás nem homogén tudattalan állapot. Különböző alvási fázisok vannak, a mélyalvástól a felületes alvásig, és ezek az alvási minták éjszakánként háromszor-négyszer ismétlődnek. A felületes alvás közben gyakori a megébredés, ami teljesen normális jelenség, nem kell tehát egyből bepánikolni, ha éjszakánként időnként felébredünk" - magyarázta Lack professzor.

A szakértők szerint az a legjobb, ha megelőzzük az álmatlanságot: a hálószobában nem dolgozunk, csak akkor fekszünk le, ha elfáradunk, és ha negyed óráig nem tudunk elaludni, akkor felkelünk, csinálunk valami hasznosat. "Így gyakorolhatjuk az alvás,t és napról napra csökkenthetjük a megébredések és az éjszaka ébren töltött percek számát."

Lack professzor Jobb Alvás, Jobb Élet - Az Alvásminőség Javításának Útja címmel tartott nyilvános előadást a különböző alvászavaroktól a Flinders Egyetemen.

2012.08.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A koleszterin kockázatai

Magas koleszterinszint vagy hiperkoleszterinémia? Betegség vagy "csupán" egyetlen rizikófaktor? Évek óta nem hagynak vele minket békén. Ez már gyanús. Valóban akkora a jelentősége a koleszterinnek? "Alig ettem zsírt, mégis nőtt a szintje." Mi az igazság?

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések