Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem javít a csontok sűrűségén az egésztest-vibráció

kategória: Csontritkulás

A testvibráció alkalmazásával kapcsolatban sokféle kedvező hatást írtak le, egyebek között az idősödő emberek csontsűrűségének növelését és így a csonttörések veszélyének csökkentését. A technikát világhírű használóinak egész sora tette ismertté, Madonnától Jane Fondáig. Kanadai kutatók, Angela Cheung és munkatársai Torontóban a legkorszerűbb vizsgáló módszerekkel igyekeztek tisztázni a népszerű eljárás alkalmazásának értékét. "A kereskedelemben kapható gépeket úgy árusítják és a vásárlók úgy használják, hogy a csonttörés kockázatának befolyásolását és a csontszerkezet alakulását nem vizsgálták, néhány nem megfelelően végzett tanulmány pedig ellentmondó eredményeket adott" - írta az Annals of Internal Medicine folyóiratban Cheung.

Egészséges, változó kor utáni időszakban lévő nőket kértek a vizsgálati részvételre. Az egy évig tartó kezelésre 202 panaszmentes nő vállalkozott, akik a csontritkulás ellen még kalciumot és D-vitamint is szedtek. A vizsgált személyek véletlenszerűen három csoportba kerültek. Az első két csoport tagjai minden nap 90 Hz, illetve 30 Hz rezgésszámú kezelést kaptak 20 percig, a harmadik csoportba kerültek egyáltalán nem kaptak vibrációt. Valamennyi vizsgálati alanynál a legkorszerűbb méréseket végezték: komputertomográfiával a csöves csontokat és a combcsontot, a gerincet és a csípőt különleges röntgen módszerrel is tanulmányozták.

Az egésztest-vibráció nem befolyásolta értékelhető mértékben vagy módon a vizsgált, korosodó nők csontjainak sűrűségét vagy szerkezetét. A jelenleg elérhető, legkorszerűbb módszerekkel semmiféle kedvező változás nem jelent meg. Ennél még egyszerűbb és hihetőbb technikával vizsgálva az is kiderült, hogy a három csoportban egyforma gyakran fordult elő esetleges csonttörés. A kutatók ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy változás kora után egészséges nők számára az egésztest-vibrációs technika kedvező hatása a csontritkulás megelőzésére nem bizonyítható.Animáció: HáziPatika.com

2011.12.15 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések