Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem javít a csontok sűrűségén az egésztest-vibráció

kategória: Csontritkulás

A testvibráció alkalmazásával kapcsolatban sokféle kedvező hatást írtak le, egyebek között az idősödő emberek csontsűrűségének növelését és így a csonttörések veszélyének csökkentését. A technikát világhírű használóinak egész sora tette ismertté, Madonnától Jane Fondáig. Kanadai kutatók, Angela Cheung és munkatársai Torontóban a legkorszerűbb vizsgáló módszerekkel igyekeztek tisztázni a népszerű eljárás alkalmazásának értékét. "A kereskedelemben kapható gépeket úgy árusítják és a vásárlók úgy használják, hogy a csonttörés kockázatának befolyásolását és a csontszerkezet alakulását nem vizsgálták, néhány nem megfelelően végzett tanulmány pedig ellentmondó eredményeket adott" - írta az Annals of Internal Medicine folyóiratban Cheung.

Egészséges, változó kor utáni időszakban lévő nőket kértek a vizsgálati részvételre. Az egy évig tartó kezelésre 202 panaszmentes nő vállalkozott, akik a csontritkulás ellen még kalciumot és D-vitamint is szedtek. A vizsgált személyek véletlenszerűen három csoportba kerültek. Az első két csoport tagjai minden nap 90 Hz, illetve 30 Hz rezgésszámú kezelést kaptak 20 percig, a harmadik csoportba kerültek egyáltalán nem kaptak vibrációt. Valamennyi vizsgálati alanynál a legkorszerűbb méréseket végezték: komputertomográfiával a csöves csontokat és a combcsontot, a gerincet és a csípőt különleges röntgen módszerrel is tanulmányozták.

Az egésztest-vibráció nem befolyásolta értékelhető mértékben vagy módon a vizsgált, korosodó nők csontjainak sűrűségét vagy szerkezetét. A jelenleg elérhető, legkorszerűbb módszerekkel semmiféle kedvező változás nem jelent meg. Ennél még egyszerűbb és hihetőbb technikával vizsgálva az is kiderült, hogy a három csoportban egyforma gyakran fordult elő esetleges csonttörés. A kutatók ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy változás kora után egészséges nők számára az egésztest-vibrációs technika kedvező hatása a csontritkulás megelőzésére nem bizonyítható.Animáció: HáziPatika.com

2011.12.15 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább


Szponzorált hirdetések