Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Újfajta sugárkezelés, mellékhatások nélkül

kategória: Daganatos betegségek

A kutatók már az 1930-as évektől kísérleteztek a bór-neutron befogásán alapuló rákkezeléssel (BNCT-terápiával). M. Frederick Hawthorne, a Missouri Egyetem professzora és kutatócsoportja erre alapozva a sugárkezelés új változatát fejlesztette ki, amely remissziót ért el az egérkísérletekben. Az úttörő kezelés a hagyományos kemo- és sugárterápiák egyetlen mellékhatásával sem jár. A humán klinikai kísérletek a megfelelő források beszerzése után hamarosan megkezdődhetnek.

A daganatos sejtek a normális sejteknél gyorsabban nőnek, és e folyamat közben több anyagot szívnak fel, mint a normális sejtek. Hawthorne professzor kutatócsoportja úgy használta ki ezt a tényt, hogy rávették a daganatos sejteket egy különlegesen kifejlesztett bórvegyület felszívására. Amikor ezeket a bórral átitatott sejteket neutronoknak tették ki, a bóratom szétszakadt, és szelektív módon szétszakította a daganatos sejteket, miközben a környező egészséges sejteket érintetlenül hagyta.

M. Frederick Hawthorne a bór fizikai jellemzőire alapozta módszerét. A bór egyik speciális formája a neutron befogása esetén meghasad, közben lítium, hélium és energia szabadul fel. A hélium- és lítiumatomok behatolnak a daganatos sejtekbe, és belülről pusztítják el őket, a környező szövetek károsítása nélkül. "A BNCT technikával számos daganattípus megcélozható és támadható - állítja Hawthorne professzor. - A módszer kiválóan működött egerekben, és készen állunk arra, hogy nagyobb állatokkal, majd emberekkel is megkezdjük a klinikai kísérleteket."

2013.04.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Intimtorna

A tornaórák rendszeres látogatása, a mell és a popsi feszesítése, a has edzése mind nőies énképünket szilárdítja, azonban nem szabad elfeledkeznünk arról az izomcsoportról, amelynek erősítése szintén önbizalmunkat építi.

tovább


Szponzorált hirdetések