Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Újfajta sugárkezelés, mellékhatások nélkül

kategória: Daganatos betegségek

A kutatók már az 1930-as évektől kísérleteztek a bór-neutron befogásán alapuló rákkezeléssel (BNCT-terápiával). M. Frederick Hawthorne, a Missouri Egyetem professzora és kutatócsoportja erre alapozva a sugárkezelés új változatát fejlesztette ki, amely remissziót ért el az egérkísérletekben. Az úttörő kezelés a hagyományos kemo- és sugárterápiák egyetlen mellékhatásával sem jár. A humán klinikai kísérletek a megfelelő források beszerzése után hamarosan megkezdődhetnek.

A daganatos sejtek a normális sejteknél gyorsabban nőnek, és e folyamat közben több anyagot szívnak fel, mint a normális sejtek. Hawthorne professzor kutatócsoportja úgy használta ki ezt a tényt, hogy rávették a daganatos sejteket egy különlegesen kifejlesztett bórvegyület felszívására. Amikor ezeket a bórral átitatott sejteket neutronoknak tették ki, a bóratom szétszakadt, és szelektív módon szétszakította a daganatos sejteket, miközben a környező egészséges sejteket érintetlenül hagyta.

M. Frederick Hawthorne a bór fizikai jellemzőire alapozta módszerét. A bór egyik speciális formája a neutron befogása esetén meghasad, közben lítium, hélium és energia szabadul fel. A hélium- és lítiumatomok behatolnak a daganatos sejtekbe, és belülről pusztítják el őket, a környező szövetek károsítása nélkül. "A BNCT technikával számos daganattípus megcélozható és támadható - állítja Hawthorne professzor. - A módszer kiválóan működött egerekben, és készen állunk arra, hogy nagyobb állatokkal, majd emberekkel is megkezdjük a klinikai kísérleteket."

2013.04.11 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések