Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégsem annyira jó?

kategória: Koleszterin

A több évig tartó sulykolás után az emberek többsége ma már tisztában van azzal, hogy az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) a "rossz" koleszterin, amely növeli a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát, a HDL (magas sűrűségű lipoprotein) pedig a "jó fajta", amely a koleszterin érfalakról való eltávolítása révén segít a betegségek megelőzésében.

Akinek tehát magas a HDL-szintje, az eddig általában elégedetten hátradőlt. Akinek viszont alacsony, az több sportolással, fogyással, napi egy pohár bor, esetleg nagy dózisú niacin fogyasztásával próbálta megemelni. Mielőtt azonban túlságosan ­rákattannánk a HDL-re, le kell szögezni, hogy amíg az LDL koleszterin csökkentésének előnyeit meggyőző tudományos adatok támasztják alá, addig a HDL emelésével kapcsolatban nem állnak rendelkezésre ugyanilyenek.

A Lancet szakfolyóiratban nemrég megjelent egyik cikk alapvető kérdéseket vetett fel a HDL-szint emelésével kapcsolatban. A HDL-szintet néha meglehetősen erős genetikai tényezők határozzák meg. A szaklapban közzétett tanulmányhoz 20 olyan kutatást elemeztek, amelynek alanyai olyan genetikai variánssal rendelkeztek, amely megnövelte a HDL-szintet, az LDL-szintet azonban nem befolyásolta. Az úgynevezett mendeli randomizáció módszerével azt vizsgálták, hogy a HDL önmagában csökkenti-e a koszorúér-betegség kockázatát. Az eredmények meglepő módon azt mutatták, hogy nem.

A kutatók nem véletlenül vizsgálják a HDL-szintet. Megfigyeléses kutatások azt mutatják, hogy a magas HDL-szintű emberekben alacsonyabb a szív-érrendszeri betegségek kockázata. Ez az összefüggés azonban nem bizonyítja azt, hogy a HDL-szint okozná a kardiovaszkuláris kockázat csökkenését, illetve azt, hogy a HDL-szint megemelése segítene az ilyen megbetegedések megelőzésében. Az alacsony HDL-szint általában más anyagcsere-rendellenességekkel jár együtt, amelyek közvetlenül növelhetik a koszorúér-betegség kockázatát. Ilyen például a kisebb LDL részecskék magas szintje, és a magas triglicerid szint.

A HDL és a szív-érrendszeri megbetegedések kapcsolata tehát nagyon összetett, főként azért, mert maga a HDL biokémiája is összetett. Nem elég, hogy a HDL kölcsönhatásba lép más lipidekkel a vérben, ezen felül még nem is egyforma minden HDL. Néhány az erek tisztán tartása révén kedvező hatású, mások nem feltétlenül. Azt, hogy a HDL szívbarát-e, vagy mennyire szívbarát, a HDL részecske mérete, a különböző szubrészecskék szintje, valamint a gyulladás és az oxidatív stressz szintje határozza meg.

A lényeg az, hogy még sok a megválaszolatlan kérdés a HDL-lel kapcsolatban. Az biztos, hogy az alacsony HDL szint a fokozott szív-érrendszeri kockázatot jelzi, és ezt a többi kockázati tényezővel együtt kell értelmezni. Az orvosok ilyenkor további vérvizsgálatot rendelhetnek el, hogy a többi koleszterinnel összefüggő összetevőt, például a kis LDL részecskéket is vizsgálják. Az alacsony HDL-szint esetén az LDL-szint gyógyszeres csökkentését is előírhatják. Ha valakinek alacsony a HDL-szintje, ettől függetlenül érdemes sportolnia, leszoknia a dohányzásról és leadnia a felesleges kilókat. E lépésekkel többféleképpen is védhetjük a szívünket, függetlenül az HDL-szintre gyakorolt hatásuktól.

2012.09.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Még ez is?!

Ötven felett nem változik semmi..., ami addig ne lett volna változóban. Nem arról van szó, hogy ha elfújod azt az 50. gyertyát, akkor valami átbillen, mint a libikóka a játszótéren. (x)

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések