Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem is létezik kapuzárási pánik?

kategória: Öregedés, Változókor

A kapuzárási pánik néven ismert jelenség nem más, mint mítosz - állítják szakemberek. Margie Lachman pszichológus, a massachusettsi Brandeis Egyetem munkatársa úgy véli, az ilyen pánikhelyzeteket többnyire olyan események - munkahelyi gondok, egy közeli barát vagy rokon halála, betegségek - váltják ki, amelyek bármilyen életkorban előfordulhatnak az emberrel.

Egy népszerű tévhit szerint a kapuzárási pánik akkor jelentkezik, amikor valaki hirtelen rádöbben, hogy fiatalkori vágyait, céljait feladta egy kényelmesebb, könnyebben elérhető jövőért cserébe. Fiatalon az ember még sokat küzd azért, hogy céljait elérje, később azonban az egyéniségünk végleg kialakul, és életünk hátralevő részében viszonylag állandó marad.

Alexandra Freund, a Zürichi Egyetem kutatója szerint az újonnan kitűzött célok általában az eredetieknek valamilyen finomított változatai, amelyeket az adott egyén értékrendje alakít ki. A felnőttkor közepén kezdenek az emberek életében megjelenni a veszteségek. Ebben a korban - a közvélekedéssel ellentétben - nem az unalom vagy egyfajta válságérzés jelenti a legnagyobb gondot, sokkal inkább az a tudat, hogy már nem vagyunk képesek bármit megtenni.

"Az ember ekkorra kiteljesedik. Szakmailag már bizonyított, gyerekei felnőttek, még egészséges és több ideje van pihenni, kikapcsolódni, mint korábban. Ekkor még nem jellemzőek a baráti körben a halálesetek sem, az ember már tudja, hová tart, és nem kell állandóan megkérdőjeleznie önmagát" - fejtette ki Freund.

2011.03.20 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések