Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem is kell olyan sokat inni?

kategória: Táplálkozás, Urológia

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy legalább napi 1,5 liter folyadékot kellene fogyasztani. Egyszerűen elég a szomjúságot enyhíteni és kész - állítja egy csütörtökön megjelent tanulmány.

"Csak akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk" - legalábbis ezt tanácsolja az Amerikai Nefrológusok Társaságának szaklapjában megjelent közlemény. A Pennsylvania Egyetem kutatói szerint egyszerűen nincs rá elég bizonyíték, hogy mindenkinek legalább napi 1,5 liter folyadékot kellene fogyasztania.

Dan Negoianu és Stanley Goldfarb azt az igen népszerű elméletet vették górcső alá, amely szerint a sok folyadék hasznos, mert segít a vese számára megszabadulni a salakanyagoktól. "A kérdés az, segít-e a több folyadék a vesének feladatai ellátásában és a válasz:nem" - mondta Goldfarb az NPR rádióállomásnak. "Valójában a túl sok víz fogyasztása meglepő módon inkább rontja a vese szűrőfunkcióját" - tette hozzá.

A vízről sokan úgy vélik, kiváló segítség a fogyókúrázóknak - de bár a sok folyadék fogyasztása esetleg valóban teltségérzetet okoz, arra sincs semmi bizonyíték, hogy a sok folyadék segítene a fölös testtömeg leadásában. "Akad néhány tanulmány, amely felvetette hogy a kalóriabevitel csökkent a táplálkozás során, ha előbb sok vizet adnak az alanyoknak - más tanulmányok azonban ezt cáfolják" - mondta Goldfarb.

A nagyobb folyadékbevitel csak bizonyos esetekben jó hatású, például atlétáknál, meleg klímájú helyen élőknél vagy bizonyos betegségben szenvedőknél.

2008.04.04 09:22:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Agykarbantartás

Bámulattal hallgatjuk sok idős tudós előadását, tanúi lehetünk szellemi frissességüknek, miközben tudjuk, hogy 30-40 éves kor után szellemi teljesítőképességünk hanyatlani kezd. Hogyan lehetséges mégis a gondolkodás és tanulás, emlékezés frissen tartása?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések