Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Házimunka? Nem, edzésprogram!

kategória: Pszichológia, Sport, sport-egészségügy

Szinte mindegy mit mozgunk, akár takaríthatunk is, csak csináljunk valamit, mert ezáltal élénkítjük az anyagcserénket és egészségesek maradunk. A legrosszabb dolog a tespedés - állítja Ingo Froboese, a Német Sport Egyetem Egészségügyi Központjának professzora. Rainer Stamminger, a Bonni Egyetem professzora szintén úgy véli, hogy sokkal nagyobb motivációval tudjuk végezni a házimunkát, ha nem tehernek fogjuk fel, hanem fitneszprogramnak.

Mivel a háztartási gépek jóvoltából ma már sokkal könnyebb elvégezni a mindennapos teendőket, mint akár ötven vagy száz évvel ezelőtt, nem árt némi trükkel még nehezíteni is a feladatokat. Vasaláskor például ne vigyük oda magunk mellé az egész kosár ruhát, hanem minden egyes darabért menjünk el külön, hiszen napi 3000 extra lépés megtétele már két kilométer gyaloglásnak felel meg.

Andreas Mueller, a Német Fitneszoktatók Szövetségének tagja nem teljesen ért egyet a fentiekkel, véleménye szerint a házimunka nem elég kimerítő ahhoz, hogy felérjen egy kemény edzéssel. Azt azonban ő sem vitatja, hogy némi fantáziával a legunalmasabb feladatokat is hasznos sporttevékenységgé lehet változtatni, és ez akár még örömet is szerezhet.

Aki tehát eddig nyűgnek érezte a házimunkát, annak biztatásként álljon itt néhány adat arra nézvést, hogy a különféle tevékenységek negyed órán át tartó végzésével hány kilojoule energiát tudunk elégetni. A takarítással harmincat, a vasalással harmincötöt, a főzéssel negyvenet, a teregetéssel ötvenet, a felmosással hatvanat, az ágyazással hatvankettőt, a porszívózással hetvenet, az ablakpucolással nyolcvanhármat, a kertészkedéssel nyolcvannyolcat. A lista élén pedig a lépcsőn járás áll: azzal százhuszonegy kilojoule energiát is elégethetünk.

2012.04.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az egészségpénztárakról jogász szemmel

Ha a kötelezően előírtakon túl szeretnénk gondoskodni arról, hogy egészségünket minél tovább megőrizzük, illetve baleset vagy betegség esetén jövedelem-kiesésünket kívánjuk csökkenteni, a következő fejezetekben vázolt lehetőséget érdemes megismernünk.

tovább


Szponzorált hirdetések