Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

"Nem győzhet le engem a csontritkulás!"

kategória: Celeb, Csontritkulás, Egészségügyi tájékoztatás, Nőgyógyászat, Változókor

Így gondolja a csontritkulásban szenvedő nők többsége - derült ki abból a nemzetközi felmérésből, amelyet a napokban ismertettek.


Régebben orvosok és az érintettek is úgy gondolták, hogy a csontritkulásos nők esendőek és sebezhetőek. Ez a vélekedés megváltozott - legalábbis 500 orvos és 1000 nő megkérdezése után az derült ki, hogy a válaszadók 93 százaléka egyértelműen nem hagyja, hogy csontritkulásuk megakadályozza őket a teljes értékű élet megélésében.

E felmérés képezi egy új kampány sarokkövét, melyet ma indított a Nemzetközi Csontritkulás-alapítvány (International Osteoporosis Foundation, IOF) és a Nemzetközi Nőorvos Társaság (Medical Women's International Association, MWIA). A kampány célja az idejétmúlt sztereotípiák eltörlése és a nők csontritkulással kapcsolatos oktatása.

A Brüsszelben megtartott nyitórendezvényen részt vett Ursula Andress színésznő is, aki az ikonikus James Bond-lányt, Honey Rydert alakította az 1962-es "Dr. No" című filmben.

Ursula, akinél a csontritkulás korai formáját diagnosztizálták, azt nyilatkozta: "Izgatott vagyok, hogy támogathatom a 'Kortalan nők kampányt', mert olyan hozzám hasonló nőknek szól, akik aktív, teljes életet élnek és nem akarják, hogy a csontritkulás miatt kevésbé élvezzék az életet, vagy fogva tartsa őket a betegség. A csontritkulás egy 'csendes tolvaj', mely megfoszthat minket az erős csontoktól és az aktív élettől anélkül, hogy egyáltalán észrevennénk. Viszont korai felismeréssel, pozitív hozzáállással és az életstílushoz leginkább illő kezeléssel a csontritkulás nem feltétlen fogja befolyásolni mindennapi életünket."

A felmérés egyértelmű bizonyítékul szolgált arra: a csontritkulásban szenvedő nők oly módon élvezik intenzíven élt életüket, ami saját édesanyjukat biztosan megrémisztette volna, és nem akarják, hogy betegségük megbélyegezze őket.

A nyilatkozók 85 százaléka aktívnak írta le magát, és csak 23 százalékuk érezte úgy, hogy 'esendő és törékeny'.

A szakemberek riasztónak tartják, hogy a megfigyelt nők 70 százaléka vallotta be a gyógyszerek véletlen, vagy szándékos kihagyását.

"Azok a betegek, akik a szükséges felénél is kevesebbszer veszik be gyógyszereiket, csak minimális törésvédelemben részesülnek vagy egyáltalán nem részesülnek ilyesmiben. Fontos, hogy az orvosok együtt dolgozzanak a betegekkel, mert ezáltal jobban megérthetik a betegségben szenvedő nők igényeit és életstílusát"- mondta Steven Boonen professzor (PhD), a belgiumi Leuven Egyetem Kísérletes Orvostudományi Intézetének orvosprofesszora és a Nemzetközi Csontritkulás-alapítvány Tudományos Tanácsadói Bizottságának tagja.

"A nőknek találniuk kell egy terápiát, mely nemcsak éveken keresztül védi őket a csontritkulástól, hanem meg is felel változatos és aktív életüknek. Én azt tanácsolom az e betegségben szenvedő nőknek, hogy legyenek boldogok, ismerjék egészségi állapotukat és vigyázzanak magukra!"- mondta Ursula Andress, a Bond lány.

2008.10.16 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések