Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem függ össze a változókor és a cukorbetegség

kategória: Diabétesz, Változókor

A menopauzának rendkívül csekély befolyása van arra, hogy egy nőnél kialakuljon a cukorbetegség - állapította meg egy tanulmány. Akár természetes úton következik be a menstruáció elmaradása, akár a petefészkek eltávolítása okozza, az ezen átesett nők nincsenek a korábbinál nagyobb mértékben kitéve a diabétesz veszélyének. A kutatók 1237 középkorú nő vizsgálata után jutottak erre a következtetésre. "A menopauza nem növeli meg a cukorbetegség esélyét, csupán az idősödés egy lépése, semmi extra kockázatot nem rejt magában" - mondta el a kutatás vezetője, Catherine Kim, a Michigani Egyetem munkatársa.

Korábban úgy gondolták, hogy a klimax utáni magasabb tesztoszteronszint könnyen vezethet diabéteszhez. Az új kutatás ellentmond ennek. A vizsgálatban részt vevő nők mind glükóz-intoleranciában szenvedtek (ez a cukorbetegség előszobájának tekinthető). Kiderült azonban, hogy megfelelő gyógyszeres kezeléssel és az életforma megváltoztatásával minimálisra csökkenthető a baj megjelenésének kockázata.

Az eredmények azt mutatták, hogy míg a változókor előtt álló nők 11,8 százalékánál jelent meg a cukorbetegség, addig a természetes módon klimaxolók körében ez az arány 10,5, a műtéten átesettek között pedig 12,9 százalék volt. Azoknál azonban, akiknél a petefészket eltávolító operációt követően szűnt meg az ösztrogén termelődése, és az életformájukon is változtattak, rendkívül kevés esetben, mindössze 1,1 százalékban alakult ki a betegség. Ez különösen annak fényében meglepő, hogy a petefészek-eltávolítás után a legtöbb nő hormonpótlást kap, az orvosok szerint pedig különösen ki vannak téve mindenfajta egészségi problémának. Ezért ebben a témában még további kutatások szükségesek.

2011.08.12 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A Korkontroll Magyarországon

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk." (Prof. N. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke)

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések