Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Öreg immunrendszer nem vén immunrendszer!

kategória: Fertőző betegségek

A legújabb kutatás szerint az idősebbek immunrendszere még mindig elég erős ahhoz, hogy legyőzze a vírusokat. A friss adatok szerint a specializálódott immunsejtek, a T-sejtek az idősekben is ugyanolyan erővel reagálnak a fertőzésekre, mint a fiatalabb emberekben. "Hosszú ideig úgy vélték, hogy az idősek a fertőzések nagyobb kockázatának vannak kitéve, mert nem rendelkeznek ezekkel az immunsejtekkel, pedig ez egyszerűen nem így van - magyarázta a kutatást vezető Jonathan Bramson, a hamiltoni McMaster Egyetem munkatársa. - Valójában az idősek is egyértelműen képesek védettséget kialakítani a vírusokkal szemben."

A PLoS Pathogens decemberi számában megjelent kutatásban Jonathan Bramson és munkatársai azt vizsgálták, hogyan reagál három különböző korcsoport (40 éven aluliak, 41 és 59 év közöttiek és 60 éven felüliek) a nyugat-nílusi vírusra és két másik vírusra. Az eredmények azt mutatták, hogy a T-sejtek száma és működése is ugyanolyan volt mind a három korcsoportban. "Ezzel bebizonyosodott, hogy mialatt öregszünk, a szervezetünk továbbra is képes reagálni az új vírusokra és azokra is, amelyeknek korábban már ki voltunk téve" - számolt be Jonathan Bramson.

Az eredmény jelentős következményekkel járhat az idősebbek védőoltásaival kapcsolatban. Az időseknek szánt oltóanyagok ugyanis jelenleg nem a T-sejtek válaszát váltják ki, ami megmagyarázhatja, miért nem nyújt megfelelő védettséget az influenza elleni védőoltás az idős emberek számára. A kutató úgy véli, hogy a kifejezetten a T-sejt immunitás kiváltását célzó oltóanyagok hatékonyabb védelmet nyújtanának az időseknek.

2012.12.24 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések