Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem fáj az injekció selyem mikrotűkkel

kategória: Új termékek, szolgáltatások

Selyemfehérjéből olyan mikrotűrendszert hoztak létre amerikai kutatók, amely fájdalom nélkül juttatja a gyógyszereket a bőr alá. A Tufts Egyetem mérnökei a hernyóselyem fő alkotórésze, a fibroin fehérje apró szálaiból készítették el a tűket, hogy fájdalom nélkül hatoljanak a bőrbe. A rácsozatba került tűk hosszúsága mindössze 500 mikrométer, átmérőjük pedig egy normál emberi hajszál vastagságának tizede, 10 mikrométer volt.

A fibroin és a bejuttatásra váró gyógyszer oldatát beleöntötték a formába, ahol szárítás után kialakultak a hatóanyagot tartalmazó tűk. Az egész lapka egy kis méretű tapaszra hasonlít, amelyet a bőrre nyomva végezhető el az injekciózás, vagyis a gyógyszer szervezetbe juttatása. A tesztekben jól vizsgázott a mikrotűket tartalmazó tapasz, a szer bekerült a szervezetbe, ahol kifejtette az elvárt hatást.

A mikrotű túl rövid ahhoz, hogy a bőr alatt lévő idegeket elérje, ezért gondolják úgy kifejlesztői, hogy alkalmazása nem jár fájdalommal, ráadásul megoldható, hogy fokozatosan bocsássa ki a gyógyszert. Így olyan orvosságoknál is megoldható a fokozatos felszívódás, amelyek tabletta vagy hagyományos tapasz formájában nem használhatók hatékonyan.

2012.01.05 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Fogászati ellátás 60 év felett, illetve közgyógyellátottaknál

Ahogy idősödünk, úgy válik egyre gyakoribbá, hogy szükség van a fogak pótlására, ám ezek kedvezményesen járnak, illetve indokolt esetben közgyógyellátottaknak általában ingyenesek.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések