Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem ért egyet másokkal? Elárulja az agya!

kategória: Gondolta volna?, Neurológia, Pszichológia

A társaság véleményétől eltérően gondolkodó emberek agyának a jutalmazóközpontjában és a társas tanulásért felelős részében neuronális (azaz idegi) válasz keletkezik - derítették ki kutatók funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálatok segítségével.

Ezzel megmagyarázható, hogy miért próbál azonosulni az ember egy társaság véleményével.

Az idegi válaszjelenséget a viselkedés eredményét ellenőrző úgynevezett rosztrális cinguláris zónában, valamint a jutalmazóközpontként is ismert nukleusz accumbensben figyelték meg. Utóbbi a szenvedélybetegségekben, valamint a szociális tanulásban játszott szerepéről is ismert. A jel figyelmezteti az agyat, hogy a várakozásokkal ellentétes esemény történt, aminek hatására hosszú távon az egyén véleménye formálódik. Az eredményeket a Neuron januári számában olvashatjuk.

Az eredmények magyarázzák, hogy miért igazítjuk gyakran véleményünket automatikusan a csoport véleményéhez - véli Vaszilij Klucsarev, a holland F. C. Donders Kognitív Neurológiai Képalkotó Központ kutatója, a cikk szerzője.

A társas beilleszkedés tehát a megerősítéses tanuláson alapszik, ahol a fő megerősítés az idegi hibafigyelő aktivitásból ered, mely mindig figyelmeztet, ha elkövetjük a - valószínűleg legnagyobb - társasági hibát, azaz túlságosan különbözünk a többiektől.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.16 08:10:01

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések