Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem ért egyet másokkal? Elárulja az agya!

kategória: Gondolta volna?, Neurológia, Pszichológia

A társaság véleményétől eltérően gondolkodó emberek agyának a jutalmazóközpontjában és a társas tanulásért felelős részében neuronális (azaz idegi) válasz keletkezik - derítették ki kutatók funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálatok segítségével.

Ezzel megmagyarázható, hogy miért próbál azonosulni az ember egy társaság véleményével.

Az idegi válaszjelenséget a viselkedés eredményét ellenőrző úgynevezett rosztrális cinguláris zónában, valamint a jutalmazóközpontként is ismert nukleusz accumbensben figyelték meg. Utóbbi a szenvedélybetegségekben, valamint a szociális tanulásban játszott szerepéről is ismert. A jel figyelmezteti az agyat, hogy a várakozásokkal ellentétes esemény történt, aminek hatására hosszú távon az egyén véleménye formálódik. Az eredményeket a Neuron januári számában olvashatjuk.

Az eredmények magyarázzák, hogy miért igazítjuk gyakran véleményünket automatikusan a csoport véleményéhez - véli Vaszilij Klucsarev, a holland F. C. Donders Kognitív Neurológiai Képalkotó Központ kutatója, a cikk szerzője.

A társas beilleszkedés tehát a megerősítéses tanuláson alapszik, ahol a fő megerősítés az idegi hibafigyelő aktivitásból ered, mely mindig figyelmeztet, ha elkövetjük a - valószínűleg legnagyobb - társasági hibát, azaz túlságosan különbözünk a többiektől.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.16 08:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések