Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Még nincs oltószer dohányzás ellen

kategória: Dohányzás

A költségeket és a megtakarítást egybevetve ausztrál kutatók úgy gondolják, hogy nem éri meg beoltani a tizenéveseket dohányzás ellen. Inkább a leszoktató gyógyszereket ajánlják. A kutatás vezetője, Coral Gartner, a Queenslandi Egyetem munkatársa szerint a gyógyszerektől sokkal jobb eredmény várható.

Még nincsenek forgalomban dohányzás elleni vakcinák, ráadásul az embereken végzett kísérletek szerint nem is túl hatékonyak. De már évek óta nagy érdeklődés övezi az ilyen injekciók fejlesztését, sokan ezektől várják a tizenévesek cigarettázásra való rászokásának megakadályozását. Korábban dr. Gartner is azt jósolta, hogy oltószer hatására a dohányzó ausztrál tinik aránya tíz százalékról két százalékra eshet, a legújabb eredmények nem támasztják alá ezt az optimista forgatókönyvet.

A vakcinát évi hat alkalommal kellene beadatni, egyáltalán nem mondható tehát kényelmesnek és olcsónak. Ámbár 50 ezer dolláros költsége még mindig alacsonyabb, mint a cigaretta által okozott betegségek kezelése, mert az 80-350 ezer dollárba kerül. A kutatásban részt nem vevő dr. Grace Lee, a Bostoni Gyermekkórház munkatársa szerint a költséghatékonyság valóban szempont, de nem szabad, hogy a legfontosabb legyen. Ausztráliában nem dohányoznak túl sokan, de meglehet, hogy azokban az országokban, ahol a népesség nagyobb részét érinti a probléma, hamarabb megtérülhet ez a befektetés.

2012.03.12 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések