Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyen valamit vásárlás előtt!

kategória: Pszichológia, Táplálkozás

Akik éhesen indulnak el nagybevásárlásra, jellemzően több és magasabb kalóriatartalmú ételt pakolnak a kosarukba - egy új tanulmány eredményei szerint. Brian Wansink és Aner Tal, a Cornell Egyetem élelmiszer-kutatói közös tanulmányuk során megállapították, hogy nem ajánlatos üres gyomorral vásárolni indulni, ugyanis az így végzett bevásárlás nem csupán azt befolyásolja, hogy mit eszünk aznap este, hanem előrevetítheti egész heti táplálkozásunkat.

"Azt már korábbi kutatások is igazolták, hogy éhesen az emberek több ételt vásárolnak, de most azt is megfigyeltük, hogy az emberek jóval magasabb kalóriatartalmú, zsírosabb és cukrosabb ételeket választanak, ha közben üres a gyomruk, mivel éhesen úgy gondoljuk, hogy több kalóriára van szükségünk az energiapótláshoz - mondta Aner Tal. "Az emberi szervezet nem képes különbséget tenni éhségérzet esetén, hogy most éppen fogyókúrázunk, vagy éhínség van és napokig nem juthatunk táplálékhoz, vagy pedig bármikor rendelhetünk egy pizzát, illetve lemehetünk a boltba vásárolni - fejtegette Samantha Heller, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának táplálkozási szakértője, aki nem vett részt közvetlenül a kutatásban. - Az emberi test nem képes ilyen gyors ütemben alkalmazkodni a mezőgazdaság és a technológia rohamos fejlődéséhez. Épp ezért, ha úgy érzi, hogy kevés az energia, akkor megpróbál minél több tápanyagot felhalmozni és elraktározni, mivel nem tudja, hogy bármikor könnyedén táplálékhoz juthatunk.".

Wansink és Tal kísérletében az emberek egy része öt órája nem evett egy falatot sem, míg a másik felük kapott egy kis nassolnivalót, mielőtt szimulált laboratóriumi körülmények között vásárolni indult. A kutatók megfigyelték, hogy az éhesebb résztvevők több és magasabb energiatartalmú ételeket választottak, mint akik nemrég ettek egy keveset.

A tanulmány teljes terjedelmében a JAMA Internal Medicine című orvosi szaklap májusi számában jelent meg.

2013.05.12 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések