Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem elhanyagolható, műfogas kérdés

kategória: Fog- és szájbetegségek

Minden tízedik embernek műfogsora van Magyarországon. A Corega Országos Szájápolási Felméréséből mégis az derült ki, hogy kevesen vannak tisztában a fogprotézis megfelelő használatával, ápolásával. A válaszadók 42 százaléka semmilyen műfogsorápoló terméket, tehát a műfogsor fixálására alkalmas rögzítő krémet és a tisztításhoz javasolt tablettát sem használ. Sokan csak akkor érzik szükségét a termékek alkalmazásának, ha társaságba mennek, vagy bizonyos ételek fogyasztásakor.

A 15 kérdést tartalmazó felmérés arra is kereste a választ, hogy a műfogsorral élők problémáikkal kihez és milyen gyakorisággal fordulnak. A válaszadók mindössze negyede keres fel évente 1-2 alkalommal szakembert, 60 százalékuk csak probléma esetén megy el orvosához. A válaszadók egyharmada fogtechnikushoz, kétharmada fogorvoshoz fordul szívesebben műfogsorral kapcsolatos kérdéseivel.

A megkérdezettek 17 százaléka úgy érzi, még sosem kapott megfelelő tájékoztatást a megfelelő műfogsorápolással kapcsolatban. Csak minden második véli úgy, hogy kapott felvilágosítást az elmúlt két év során. "A kutatásból is jól látszik, hogy a műfogsorhasználók körében a legalapvetőbb gondot a tájékozatlanság jelenti, melyből sok egyéb olyan probléma következik, mint például a műfogsorápoló termékek mellőzése, vagy az orvosi kontroll hiánya. Ezen a helyzeten sokat segíthetnek a szakorvosok, de a Corega Mobil Doktorhoz hasonló kezdeményezésekre is nagy igény és szükség van" - vélekedik dr. Simon Rita fogorvos.

2011.08.06 00:02:00

forrás: 50pluszSzponzorált hirdetések