Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Alkoholista férfiak kommunikációs gondjai

kategória: Alkoholizmus

Az alkoholista férfiak nem empatikusak és nem képesek felismerni az iróniát sem egy nemrég végzett kisebb felmérés tanúsága szerint. (Az empátia a másokkal való együttérzés képessége, az irónia pedig egy olyan kommunikációs technika, amivel az elhangzott mondat szó szerinti jelentésének éppen az ellenkezőjét fejezhetjük ki.) A kutatásban 22 alkoholista és 22 nem alkoholfüggő férfi vett részt. A résztvevőknek különböző történeteket kellett olvasniuk, amelyek némelyike erős ironikus töltettel rendelkezett, majd egy kérdőívet kellett kitölteniük a történet szereplőinek érzelmi állapotáról és a történet üzenetéről.

A résztvevők iróniára való érzékenységét a kutatók összehasonlították empatikus képességükkel. Az eredmények szerint az alkoholisták sokkal kevésbé voltak empatikusak, mint a kontrollcsoportba sorolt férfiak, és az irónia kritikai célzatát sem fogták fel úgy, mint a nem függők. "Amíg a kontrollcsoportban lévő férfiak érezték, hogy a történetben szereplő irónia negatív érzelmeket és tulajdonságokat tükröz, addig az alkoholisták a történetnek ezeket az elemeit pozitívként értelmezték" - írják a kutatók.

"Az eredmények alapján úgy tűnik, az alkoholistáknak súlyos gondot okoz a komplex kommunikációs formák megértése - jelentette ki Simona Amentra, a Milano-Bicocca Egyetem kutatója és a Milánói Katolikus Egyetem előadója. - Habár számtalan kutatás szól arról, hogyan ismerjük fel az érzelmeket a testbeszédben és arckifejezésekben, a verbális nyelvről szinte egyáltalán nem készült még hasonló tanulmány. Véleményünk szerint ez egy nagyon fontos kutatási terület, hiszen az esetleges problémák hátterének feltárásával többet tudhatunk meg az olyan függőségi betegségekről is, mint az alkoholizmus."

A kutatás részletes leírása az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című szaklap online kiadásában jelent meg először, nyomtatásban pedig a lap februári számában kerül majd publikálásra.

2012.11.20 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések