Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem csökkenti a várható élettartamot az idősebb korban jelentkező emlőrák

kategória: Daganatos betegségek

Kétszázezernél több 67 év feletti nő követéses vizsgálata alapján azt állapították meg amerikai kutatók, hogy a korán diagnosztizált emlődaganat nem rövidítette meg a nők élettartamát. A tanulmányba 65 ezer, a mellrák kezdeti és I-es stádiumával 1992 és 2003 között diagnosztizált nőt vontak be, valamint 170 ezer olyan nőt, akinél nem állapítottak meg emlődaganatot. Mindkét csoportba 67 év fölötti nők kerültek be, akik sorsát 2006-ig átlagosan nyolc éven keresztül követték nyomon.

A 80 éves kor alatti nők 89 százaléka élt öt évvel a rákot közvetlenül megelőző állapot, a DCIS (in situ ductalis carcinoma), illetve 87 százaléka az emlőrák I-es stádiumának diagnózisa után. A 80 év fölötti nők körében ez az arány 70, illetve 66 százalék volt. Az öt éven belül meghalt nőknek 6-18 százaléka hunyt el mellrákja következtében, az elhalálozás leggyakoribb oka szívbetegség volt. A II-es stádiumban diagnosztizált emlőrák esetében már rosszabbak voltak a túlélési esélyek, ebben a csoportban 1,5-szer kisebb valószínűséggel élték túl a vizsgált szakaszt a daganattal diagnosztizált idősebb nők, mint azok, akiknek nem volt ilyen diagnózisuk.

2011.03.22 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Gyógyító ételek

Életünk során sok olyan élelmiszerrel találkozunk, amelynek jótékony élettani hatásával nem vagyunk tisztában. A fokhagyma például kedvelt fűszernövény, de egyedülálló ízén kívül, vitamin és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések