Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Itt van a nyelvem hegyén

kategória: Alzheimer-kór, Öregedés

"Itt van a nyelvemen, de nem jut eszembe" - szokták gyakran mondani az emberek, ha egy szó egyszerűen nem ugrik be. A Michigan Egyetem kutatói szerint ez a jelenség gyakoribb, mint gondolnánk. Felméréseikbe 105 egészséges jól képzett idős (65-92 év közötti) felnőttet vontak be, és azt derítették ki, hogy a résztvevők mintegy 61 százaléka érintett a memóriazavarban.

Az önkéntesek kitöltöttek egy tesztet, amely azt vizsgálta, hogy az elmúlt 24 órában milyen jellegű és hány memóriahibát ejtettek. A teszten kívül számos más vizsgálatnak is alávetették őket. Az eredmények alapján a kutatók azt remélik, hogy hatékony memóriatréningek programjait készíthetik el, amelyek segíthetik az emberek mindennapi életét.

"Jelenleg sok tréningprogram összpontosít a memória és gondolkodás öregedés okozta változásaira. De ezek nem segítenek lefordítani a teljesítménybeli hibákat, amelyek a mindennapi életben jelentenek problémát" - magyarázta Cindy Lustig, a kutatás vezetője. Az eredményekből az is kiderült, hogy az idő előrehaladtával ez a jelenség rosszabbodik. Ugyanakkor, ha az idősek használhattak a memóriájukat támogató eszközöket, mint például jegyzeteket vagy naptárakat, akkor sokszor jobban teljesítettek, mint a fiatalok. Fontos tudnunk - hangsúlyozta Cindy Lustig -, hogy nem feltétlenül az Alzheimer-kór kezdeti tünete az, ha egy idős ember elfelejt egy-egy nevet vagy szót.

A tanulmány az Aging, Neuropsychology and Cognition oldalain jelent meg.

2012.06.27 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések