Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem csak a testük, az agyuk is edzett lehet

kategória: Gondolta volna?, Neurológia

Minden nagy sportoló tudja, hogy a jó teljesítmény nem pusztán fizikai képességeiken múlik. A gyorsaság mellett a hatékony döntéshozatal épp olyan fontos. A Montréal Egyetem Optometriai Intézeténak két kutatója felfedezte, hogy lehet edzeni az atléták agyát általános atlétikai teljesítményük javítására.

Jocelyn Faubert professzor és David Tinjust posztdoktori munkatárs egy tucat labdarúgó, teniszező és hokijátékos részvételével végzett összetett tárgykövetési feladatokat. A sportolók azon képessége, hogy egyszerre sokféle információt fogjanak fel, és ezeket hatékonyan kezeljék, átlagosan 53 százalékkal javult.

Az egyik ilyen feladatban a résztvevők az automata virtuális környezetben az egyre gyorsabban mozgó labdákat kellett hogy kövessék, és azonosítsák azokat, amelyek gyorsan színt változtattak. Minden egyórás edzés után az eredményeket feljegyezték, és a sportolók láthatták előrehaladásukat. "Ez olyan mint a fizikai edzés, ám ez az agy számára szól" - közölte Faubert.

"A normál edzések során a sportolók rendszeresen kiértékelik fizikai teljesítményüket, ám eddig nem létezett olyan eszköz, amely meghatározta volna kognitív teljesítményüket is" - közölte Faubert. "Ha egy sportoló mind fizikailag, mind mentálisan úgy érzi, hogy készen áll, az csak pozitívan befolyásolhatja teljesítményét."

Az eszközt eredetileg arra használták, hogy megnézzék, az idős emberek vagy a látászavarban szenvedők hogyan viselkednek egy virtuális környezetben. Például, hogyan jutnak át egy tömegen, közlekedésben vagy jutnak fel egy mozgólépcsőre? A kutatók ezután elhatározták, hogy az eljárást sportolók esetében is kipróbálják, és a tudományos ismereteket virtuális edzési eszközként alkalmazzák.

A sportolók virtuális sisakot hordhatnak, amelynek segítségével bárhol edzhetnek. Ezen kívül kibernetikus kesztyűket és szemüveget is viselhetnek, és miközben szuperimpozíciós képeket néznek, összetett mozgásokat gyakorolhatnak fiktív ellenfelükkel. A kéz, a láb és a fej minden mozdulatát rögzítik az érzékelők.

2008.11.21 15:10:01

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések