Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem csak a testtömegindex számít

kategória: Elhízás, Gyermek-egészségügy, Táplálkozás

Nem alkalmas a testtömegindex (BMI) az eltérő etnikai háttérrel rendelkező kamaszlányok megítélésére túlsúly szempontjából - állítják az Új-zélandi AUT Egyetem kutatói.

Dr. Elizabeth Duncan szerint bizonyos etnikai csoportok tagjai (például a Csendes óceáni szigetvilág lakói és maorik) erősebb kötőszövetekkel és több izomszövettel rendelkeznek, ezért a statisztikákban a többi rassznál jóval gyakrabban szerepelnek a túlsúlyosok között.

Ezzel szemben az ázsiaiak szervezete jóval több testzsírt tartalmaz, mint egy azonos magasságú és súlyú európaié. Mrs. Duncan szerint a BMI méréseket a különböző etnikai csoportokhoz kellene igazítani, különben a mért eredmények nem lesznek helytállóak.

"Sajnálatos módon a Csendes-óceáni és maori lányok legtöbbje még a módosított értékekkel együtt is túlsúlyosnak számít" - nyilatkozta Mrs. Duncan.

A kutatás során 1081, 11 és 16 év közti lányt kérdeztek meg egészségi állapotukról és a saját magukról alkotott képükről. Mrs. Duncan szerint aggodalomra adhat okot, hogy a jelentős túlsúllyal rendelkező lányok legtöbbje nem tartotta magát kövérnek. "Ez valószínűleg a tájékoztatás hiányának köszönhető. Ezért is lenne különösen fontos az egészséges életet promotáló, és az elhízásról szóló felvilágosító programok indítása ezekben az etnikai csoportokban" - magyarázza Mrs. Duncan.

2009.02.05 12:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Zöldségekkel szebb színben látjuk a világot

Napi fél kiló színpompás zöldség és gyümölcs - ennyit kellene a szakértők szerint elfogyasztanunk ahhoz, hogy hozzájáruljunk a daganatos betegségek egyes fajtái, valamint az időskori szembetegségek megelőzéséhez.

tovább

Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.


Szponzorált hirdetések