Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az idős nő és a fogyás

kategória: Elhízás, Változókor

A menopauzán már átesett, túlsúlyos nők számára előnyös a fogyás, de már néhány kiló visszakúszása végzetes hatást gyakorolhat a keringésre - derült ki egy új tanulmányból. A Wake Forest Baptista Kórház új kutatása szerint a szándékos súlyvesztést követő visszahízás hosszú távon negatív következményekkel jár. A Journal of Gerontology: Medical Sciences című folyóiratban számolt be az eredményekről a kutatás két vezetője Daniel és Kristen Beavers, akik arra voltak kíváncsiak, hogy a fogyást követő súlygyarapodás miként érinti a posztmenopauzás nők egészségét. Különösen azok a kockázati tényezők érdekelték őket, melyek jelzik a 2-es típusú cukorbetegségre és a szívbetegségekre való hajlamot. Ezek közé tartozik a vérnyomás, a HDL és LDL koleszterin, a trigliceridek, a vércukor és az inzulin szintje.

"A nők e csoportja számára a fogyás, és az egészséges súly megtartása jár a legnagyobb egészségügyi előnyökkel, de ebben rejlik a probléma gyökere. A legtöbb embernél gyakran előfordul, hogy az elveszített kilókat vissza is szedi, de az idősebbek körében nem igazán tisztázták még ennek hosszú távú hatásait" - mondta el Daniel Beavers.

A kutatók különös figyelmet szenteltek annak, hogy a kockázati tényezők miként változnak a jelentős fogyást követő egy évben, és hogy ezeket befolyásolja-e a súly visszaszerzése. "Felfedeztük, hogy az összes faktor javuló tendenciát mutatott a fogyás során, amin nem lepődtünk meg, de szinte az összes visszatért a 12 hónappal korábbi szintre, különösen azoknál a nőknél, akiknek nem sikerült a súlyukat megtartaniuk - mondta el Kristen Beavers. - A fogyást követő egy év alatti visszahízás gyakorlatilag még rontott is a kockázati tényezőkön."

Az amerikai Nemzeti Öregedéskutatási Intézet szponzorálta a kutatást, melyben 112 elhízott, változókoron már átesett nő vett részt, átlagéletkoruk 58 év volt. Öt hónapon keresztül vettek részt súlycsökkentő programban, majd 12 hónapig csak megfigyelték őket. Elemezték a testsúlyt, testösszetételt és a kockázati tényezőket a beavatkozás előtt, majd 6, illetve 12 hónap elteltével. A program során a résztvevők fogytak, átlagosan 12 kilogrammot. Visszahízásnak tekintették, ha legalább 2 kilogrammal gyarapodott a testsúly a nyomon követési időszak során. A vizsgált nők kétharmada ebbe a kategóriába esett, és a ledolgozott felesleg legalább 70 százaléka újra súlytöbbletként jelentkezett.

Az eredmények rávilágítanak arra, mennyire fontos lenne azonosítani a hosszú távú sikeres fogyás korlátait és hatékony stratégiát kidolgozni, mellyel ez a populáció megőrizhetné az egészségét.

2012.12.27 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések