Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A női szív is veszélyben van

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A szívbetegség olyan alattomos módon törhet rá a nőkre, hogy a szokásos tesztek ki sem mutatják. Egészen mások a tünetek is, és a nők nagyobb valószínűséggel halnak meg az első infarktust követő egy éven belül. A nők körében is a szívbetegség az első számú gyilkos, de 40 százalékuk nem is tudja ezt. Az Amerikai Szív Szövetség adatai szerint 2007-ben harminc nő közül egy halt meg mellrákban, míg minden harmadikkal keringési betegség végzett. "A nők egészségét leginkább a szív betegségei veszélyeztetik, és ezzel tisztában kell lennie minden, nőket kezelő orvosnak" - mondta az Emory Egyetem kardiológusa, dr. Nanette Wenger, az erről szóló jelentés társszerzője.


A férfiak körében ugyanúgy ez a betegség szedi a legtöbb áldozatot. Gyakrabban fordul elő, ráadásul egy évtizeddel korábban. De akár férfi, akár nő az illető, aki a tévé előtt tesped, és gyorsételekkel tömi magát, ugyanolyan rosszat tesz a szívével. A magas koleszterinszint miatt ugyanúgy záródnak el az erek, a magas vérnyomás pedig agyvérzéshez vezet. Nők esetében az a gond, hogy ha esetleg nem mutatható is ki elzáródás a főbb artériák vizsgálatával, egy férfiaknál ritkábban előforduló, súlyos fenyegetéssel kell szembenézniük: a mikrovaszkuláris koronária-betegséggel, azaz a szívet tápláló kisebb erek károsodásával. Ha a szakorvos erre gyanakszik, az ereket ellazító és keringésjavító gyógyszereket ír fel, miközben intenzíven kezelik a többi kockázati tényezőt is. Dr. Wenger szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy ez a legjobb módszer.

A tanulmányok még mindig nem fordítanak elegendő figyelmet a nőkre, csak a tudományos munkák harmada szolgáltat információt a nemekre jellemző eltérésekről. Néha egészen fiatal nőknél is jelentkezik az infarktus, és egyre több jel utal arra, hogy esetükben növekszik a kockázat. Némileg emelkedett a 45 éves koruk előtt elhalálozott nők száma. A terhesség alatt jelentkező magas vérnyomás és cukorbaj pedig sajnos nem csak átmeneti veszélyeket jelent, hanem növeli a szívbetegség későbbi kialakulásának kockázatát. Ezzel csak kevés orvos van tisztában.

Azt is nehéz megmondani, ki tartozik a kockázatnak kitett populációba. A hirtelen szívhalálban elhunyt nők közel kétharmada előzőleg semmilyen tünetet nem tapasztalt. Szívinfarktus esetén a férfiaknál a mellkasi fájdalom a vezető panasz, míg a nőknél inkább légszomj, hányinger és hát- vagy állkapocsfájdalom.

2011.07.24 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések