Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem butulnak el a lelkesedő öregek?

kategória: Alzheimer-kór, Egészségügyi tájékoztatás, Pszichológia

A társaságkedvelő emberek idős korukban valószínűleg jobban emlékeznek a kisebb dolgokra - tárta fel a tényt egy új kutatás, amely a személyiség és az Alzheimer-kór előfordulása közötti összefüggést vizsgálta.


"Az aktív időseknél, akik nyitottak és nyugodtak, kisebb valószínűséggel alakul ki demencia" - mondta el a tanulmány szerzője, Hui-Xin Wang, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója. A tudósok összesen 506 idős embert kérdeztek ki szokásaikról és életmódjukról. Hat év elteltével 144 embernél alakult ki valamilyen demencia, ám kiderült, hogy a nyugodtabb embereknek a társasági életüktől függetlenül 50 százalékkal kisebb volt az esélye a kórkép kialakulására. A nyugodt és nyitott embereknél további 50 százalékkal csökkent a kockázat.

Wang szerint az aktív életmód, a különböző szellemi, szociális és testi szabadidős tevékenységek, továbbá az élénk társasági élet megvédhet a demencia kialakulásától, azonban további vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy a boldog embereknél tényleg kisebb valószínűséggel alakul-e ki demencia, vagy az Alzheimer-kór még a tünetek megjelenése előtt hatással van-e a közérzetre.

William H. Thies, az Alzheimer Szövetség orvosi és tudományos főtitkára szerint mivel az Alzheimer-kór jóval a tünetek megjelenése előtt kezdődik, így a veszélyeztetett embereknél lehetőségünk lenne valamilyen beavatkozásra. Azonban az egyre öregedő népesség már így is nagy terhet ró az egészségügyi rendszerre, így nem áll rendelkezésre elegendő erőforrás egy ilyen szűrésre.

A tanulmány a Neurology folyóirat január 20-i számában jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.21 01:10:02

forrás: Medipress


Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések