Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégsem csodaszer az aszpirin?

kategória: Gyógyszerészet, Szív- és érrendszeri betegségek

A szakértők hosszú évek óta azt állítják, hogy alacsony dózisú aszpirinnel csökkenthető a szívroham, a stroke vagy a rák okozta halálozás kockázata, még azokban is, akik egészségesek. Egy új elemzés azonban megkérdőjelezi ezt a tanácsot.

Az Archives of Internal Medicine legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint a kis dózisú aszpirin nem csökkenti a szív-érrendszeri vagy rák eredetű halálozás kockázatát. A kutatásban nem részt vevő más szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy nincs általánosan minden emberre vonatkozó válasz, ezért mindenki, aki kis dózisú aszpirint szed az első szívroham vagy stroke megelőzésére, feltétlenül konzultáljon orvosával, mielőtt abbahagyná a kezelést.

Az elemzést készítő brit kutatók kilenc, összesen 102 ezer alany részvételével készült tanulmányt vizsgáltak. A kutatások alanyait körülbelül hat évig követték után. A naponta, kis dózisban szedett aszpirin a szívroham vagy stroke kockázatának 10 százalékos csökkenését eredményezte, amit nagyrészt a nem halálos szívrohamok csökkenése tett ki. A szívbetegség, stroke vagy rák eredetű halálozás kockázata azonban nem csökkent a kis dózisú aszpirint szedők körében. A kutatás ezenkívül megerősítette az aszpirin súlyos vérzéses eseményekre vonatkozó kockázatát.

A tanulmány az aszpirint csak elsődleges megelőzésként vizsgálta, vagyis az első szívroham vagy stroke prevenciójaként. A másodlagos megelőzés ezzel szemben a korábban kialakult állapot, például szívroham vagy stroke kiújulásának megelőzésére vonatkozik. A szerzők és más szakértők is úgy vélik, hogy a kis dózisú aszpirint másodlagos prevenció céljából továbbra is érdemes alkalmazni.

"Egészében véve, a korábban fennálló szív-érrendszeri betegségtől nem érintett betegek esetében az aszpirin szerény előnyeit alaposan mérlegelni kell a terápia által okozott túlzott kockázattal szemben" - állítja dr. Jeffrey Berger, a New York-i Langone Kórház kardiovaszkuláris osztályának igazgatója. Mivel az aszpirin vény nélkül kapható készítmény, amely könnyen hozzáférhető és olcsó, az emberek azt gondolják, nagyon alacsony a kockázata, és míg alacsony a kockázat, a kis kockázatnak kitett népességre vonatkozó előnyei nem olyan nagyok, mint korábban hittük. Dr. Berger szerint a lényeg a kockázat és az előny egymáshoz viszonyított mérlegelése.

2012.01.15 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések