Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem betegek azok, akik kikötözik egymást szex közben

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia, Szexológia

Egy szokatlan szexualitással kapcsolatos felmérés során azt tapasztalták, hogy azok az ausztrálok, akik élvezik a kikötözést és a büntetést, nem sérültek és nem is veszélyesek, sőt, lehet, hogy boldogabbak, mint azok, akik "normális" szexuális életet élnek.

A felmérés kimutatta, hogy az ausztrálok 2 százaléka rendszeresen vesz részt szado-mazo, domina és rabszolga jellegű szexuális szerepjátékokban. A közhiedelemmel ellentétben ez a viselkedési forma nem a szexuális zaklatásra adott válasz, művelői nem aberráltak. A felmérést 20 000 ausztrál bevonásával végezte el az NSW Egyetem közegészségügyi kutatói.

"Az eredmények arra utalnak, hogy a kikötözés, a fegyelmezés és a szadomazochizmus (BDSM - Bondage Domination Sado-Masochisom) a kisebbség egyfajta szexuális érdeklődési formája" - írták Juliet Richters adjunktus és munkatársai a Sexual Medicine folyóiratban.

A jelenség gyakoribb a homoszexuálisok és biszexuálisok körében, illetve résztvevői általában jobban kedvelik a szexuális kalandokat. "Nem kényszerítették őket a szexuális aktusra, és nem tapasztalható náluk jelentősebb boldogtalanság vagy idegesség" - mondta Richters professzor, a "Doing It Down Under" (Odalenn megtenni) című könyv szerzője.

Valójában a férfiak, akik a fenti cselekményekben részt vesznek, még boldogabbak is olykor, hiszen a többi férfinál alacsonyabb a pszichológiai kimerültség értékük. A kutatók nem vizsgálták ennek okát, de azt gyanítják hogy jobban érzik magukat a bőrükben, mert szokatlan dolgokat művelnek, és nem érzik kényelmetlennek. Richters professzor szerint az eredmények ellentmondanak a BDSM-ről alkotott szakmai állásfoglalásnak. "A hasonló szexuális beállítottságú embereket az orvostudomány és a törvény a legenyhébb esetben is sérültnek tartotta, akik terápiára szorulnak; de sok helyütt veszélyesnek nyilvánítják őket."

A lakosság körében az a feltételezés is élt, hogy a BDSM résztvevői szexuálisan aberráltak, és erős ingerek hatására kerülnek csak izgalmi állapotba, mint amilyen a kikötözés vagy a verés. A professzor azt reméli, hogy az eredmény majd megváltoztatja ezeket a sztereotípiákat.

2008.08.27 18:08:21

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések