Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne csak egészség legyen

kategória: Öregedés

Az Egyesült Államokban jelenleg nagyjából negyvenmillió 65 év feletti él, és az öregedésre az első számú egészségügyi problémaként tekintenek az országban. Ezzel a nézőponttal azonban szögesen szemben áll az a tanulmány, amely nemrégiben látott napvilágot a San Diegó-i Kalifornia Egyetemen. Az American Journal of Psychiatry című online lapban megjelent vizsgálat során a szakemberek 25 perces telefonos interjút készítettek a felmérésben résztvevőkkel, amit később egy átfogó, több témára kiterjedő kérdőív követett. Amint azt a kutatásban résztvevő Dilip V. Jeste, valamint Estelle és Edgar Levi kifejtették, eddig nem sok tanulmány született, amely az idős emberek fizikai, szellemi és pszichológiai állapotát együtt térképezte volna fel, noha egyre többekben születik meg az igény arra, hogy öregségükben is frissek, egészségesek, fiatalosak maradjanak.

A vizsgálat során a szakemberek 50 és 99 év közöttieket követtek nyomon, és a krónikus betegségek, valamint a mozgásbeli akadályoztatás mellett olyan egyéb tényezőkre is figyelmet fordítottak, mint az illető társas kapcsolatai, önértékelése és általános egészségi állapota. Mindenkinek egy 1-től 10-ig terjedő skálán kellett értékelnie, mennyire tartja "sikeresnek" saját megöregedését, amit a szakemberek összevetettek az illető tényleges testi-szellemi állapotával.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik magasabb pontszámot adtak maguknak, többnyire magasabban képzettek voltak, jobbak voltak a szellemi képességeik, fizikailag, illetve mentálisan is jobban teljesítettek, emellett kevésbé voltak depressziósak, ám annál inkább optimisták. Az is kiderült, hogy azok, akik fizikailag rosszabb állapotban voltak, ám nyitottan álltak az élethez és rugalmasak voltak, ugyanolyan pontszámot adtak saját öregedésükre, mint azok, akik testileg ugyan egészségesebbek voltak, ám ezzel együtt kevésbé rugalmasak. Ugyanígy hasonló pontot adtak maguknak a kevésbé egészséges, ám depresszióval nem küzdő egyének, és azok, akik jobb egészségi állapotuk mellett depresszióra hajlamosak voltak. Emellett arra is fény derült, hogy testi-lelki-szellemi állapottól függetlenül, a kor előrehaladtával mindenki arról számolt be, hogy javult a közérzete.

A szakemberek úgy vélik, a jövő generációi számára fontos üzenete a tanulmánynak, hogy a boldog öregkorhoz nem feltétlenül szükséges a tökéletes egészségi állapot, sokkal inkább a frissesség, a rugalmasság és a depresszió elkerülése.

2012.12.13 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések